13 ani de închisoare pentru criminalul din Peştera Vacii

270
Nu mai puţin de 13 ani va sta după gratii criminalul din Peştera Vacii din Munţii Şureanu, cel care şi-a omorât cu sânge rece iubita, iar mai apoi a încercat să-şi şteargă urmele. Profilul genetic al ucigaşului va fi de acum în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, tot prin sentinţa instanţei.
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe Costin Munteanu la 13 ani închisoare şi 3 ani pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat. Bărbatul a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de omor, iar din pedeapsa primită va fi dedusă durata reţinerii şi arestării preventive a inculpatului de la data de 24.05.2016 până la zi. Prin aceeaşi sentinţă, criminalul din Peştera Vacii va trebui să achite şi daune către rudele victimei, care s-au constituit părţi civile.
“Admite în parte acţiunile civile formulate de părţile civile Pitulice Rodica şi Ardelean Ioana şi îl obligă pe inculpatul Munteanu Costin să plătească: 4200 lei daune materiale şi 20.000 lei daune morale către partea civilă Pitulice Rodica; 30.000 lei daune morale către partea civilă Ardelean Ioana. În baza art. 7 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, obligă inculpatul să se supună prelevării de probe biologice, în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare. Dispune conservarea mijloacelor materiale de probă înregistrate în Registrul corpurilor delicte şi al mijloacelor materiale de probă al Tribunalului Hunedoara – Secţia penală, sub nr. 15/2016. (…) obligă pe inculpat la plata sumei de 11000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. (…) Obligă inculpatul să-i plătească părţii civile Pitulice Rodica suma de 2450 de lei reprezentând cheltuieli judiciare”, se mai arată în decizia Tribunalului Hunedoara.
Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Bărbatul a fost arestat preventiv în luna mai a acestui an, după ce judecătorii Tribunalului Hunedoara au admis propunerea formulată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, iar măsura a fost ulterior menţinută.
I-a abandonat trupul în peşteră
 
Reamintim că polițiștii și procurorii hunedoreni au reușit să probeze vinovăția unui bărbat de 60 de ani din Petrila, pe Costin Munteanu, care în martie anul trecut și-a violat și mai apoi ucis concubina și i-a abandonat trupul într-o peșteră din Munții Șureanu.
”Cauza a fost una complexă, probațiunea de asemenea a fost complexă, de aceea a necesitat un timp mai îndelungat Procurorul coroborând toate probele a fost identificat autorul căruia i-a fost adusă la cunoștință învinuirea”, declara la acel moment Ionela Draia, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Bărbatul a fost considerat încă de la început principalul suspect al oribiei crime, însă a negat orice implicare, aşa că anchetatorii au trebuit să adune probe de necontestat pentru punerea lui sub acuzare. De asemenea, în cauză au fost necesare și teste ADN, pe hainele acestuia fiind găsite pete de sânge care îi aparțineau victimei.
În dosar a fost făcut și un test poligraf, care însă nu a ieșit concludent. Procurorii hunedoreni au audiat martori și au vizionat imaginile de pe camerele de supraveghere montate pe raza orașului Petrila, care i-au surprins pe cei doi plecând împreună în ziua în care a avut loc crima, dar și cum acesta revine în oraș de unul singur.
În data de 28 martie anul trecut, Costin Munteanu și-a dus concubina în Munții Șureanu, la Peștera Vacii, unde a întreținut cu ea raporturi sexuale și apoi a lovit-o cu putere în cap, până când femeia a decedat.
Cadavrul femeii, în stare avansată de putrefacție, a fost descoperit abia în data de 14 aprilie 2015, de un grup de turiști.
Deși femeia dispăruse de circa două săptămâni de acasă, nimeni din familie nu a anunțat lipsa acesteia.
Carmen COSMAN – PREDA
Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza