20 de ani de la tragedia de la EM Dâlja

818

Ieri s-au implinit 20 de ani de la cel mai grav accident minier petrecut în minele din Petrosani, de dupã 1989, la Mina Dâlja. Nu mai putin de 19 ortaci au fost schiloditi sau ucisi de o explozie de metan.

Astãzi, în memoria lor nu poate fi aprinsã nici mãcar o lumânare la poarta minei. Plãcile comemorative pe care le erau trecute numele au fost furate sau distruse. Tragedia din 19 mai 1997, de la E.M. Dâlja,  a îndoliat 7 familii din municipiul Petrosani. Atunci, în abatajul cu front scurt nr. 2311, stratul 3, blocul II, în urma unei  puternice explozii de metan, au fost accidentati 12 mineri, 7 dintre acestia pierzându-si viata. În urma cercetãrilor efectuate la acea vreme de cãtre  specialistii din cadrul CNH, Inspectoratului Teritorial  de Muncã si INSEMEX Petrosani, au fost stabilite drept cauze ale deflagratiei ucigãtoare: nerespectarea prevederilor Prescriptiei Tehnice privind modul de efectuare a operatiei de împuscare, amplasarea gresitã a capetelor de detectie a metanului si defectiuni în aeraj.  Între timp, Mina Dâlja a fost închisã, personalul a fost împãrtit pe la celelalte unitãti miniere din Valea Jiului, iar în prezent, la 20 de ani de la tragicul eveniment din  subteran, terenul fostei exploatãri miniere este  ocupat de câteva  întreprinderi. Tot între timp, pânã si plãcile de marmurã pe care erau inscriptionate numele minerilor care s-au jertfit în lupta pentru cât  mai mult cãrbune, de pe monumentul dedicat  acestora, au dispãrut una câte una, fiind furate.

Maximilian Gânju

Cronica Vaii JiuluiP.S.Mesaj scris primit de la ing. Claudiu Mardare care a lucrat in aceea perioada la Mina Dalja;

In 1997 , pe 19 mai , in urma unei aprinderi de metan sau explozii au murit 7 mineri., 4 au murit pe loc, in mina, iar 3 mineri au decedat ulterior la Timisoara.
index

Comenteaza

Comenteaza