2016, anul în care CEH a funcționat fără buget și nu a primit subvenția pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni

195

Guvernul s-a întrunit, miercuri, în ultima ședință de pe 2016, iar pe ordinea de zi nu au figurat nici bugetul de venituri și cheltuieli al CEH și nici hotărârea prin care societatea hunedoreană să intre în posesia primei tranșe din subvenția acordată minelor Lonea și Lupeni, exploatări care urmează să fie închise până la finele lui 2018.

2016 reprezintă anul în care Complexul Energetic Hunedoara, societate ce a intrat și a ieșit de două ori din insolvență, a funcționat fără un buget de venituri și cheltuieli.

Estimările celor din administrația CEH arătau că la mijlocul anului acesta bugetul societății arăta o pierdere de 900 de milioane de lei.

”Dacă vorbim despre pierdere fără eventuale amenzi, nu o depășește pe cea de anul trecut (undeva la 350 milioane de lei-n.r.). Dacă adăugăm și amenzile, cea primită pentru certificatele de carbon, atunci pierderea o depășește pe cea prevăzută în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat anul trecut”, spunea, la începutul verii, Cosmin Chiuzan, pe atunci director al CEH.

Numai pentru certificatele de carbon CEH  a fost amendat anul trecut cu peste 538 milioane de lei. Anul acesta, pentru lipsa acelorași certificate, societatea hunedoreană a fost amendată cu alte 740 milioane de lei, condiții în care pierderea din buget, unul neaprobat, crește și ea.

Ajutorul de stat ce trebuia să ajungă la CEH pentru minele Lonea și Lupeni a rămas blocat în conturile statului. La fel ca anul trecut, statul întârzie să dea CEH banii necesari funcționării, deși aceștia au fost aprobați de Comisia Europeană.

Informațiile GDD arată că hotărârea de Guvern necesară alocării ajutorului de stat pentru minele Lonea și Lupeni este finalizată, însă nu a ajuns pe masa Executivului până acum. Actualii miniștri se feresc să mai semneze documente importante, iar viitorii miniștri nu sunt cunoscuți însă. Ca atare, CEH așteaptă după banii avizați de Comisia Europeană, la fel cum s-a întâmplat și anul trecut cu împrumutul necesar pentru achiziționarea certificatelor de carbon.

În 24 noiembrie, Comisia Europeană a avizat ajutorul de stat pentru minele Lonea și Lupeni, unități ale Complexului Energetic Hunedoara. Cele două unități miniere vor primi astfel subvenție de la statul român, acestea urmând a fi incluse pe programul de închidere în baza deciziei 787/2010 a Comisiei Europene.

În aceeași săptămână, în ședința de Guvern în care s-a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară, Ministerului Energiei i-au fost alocate 222,4 milioane de lei, din care 200 de milioane de lei sunt pentru schema de ajutor de stat pentru închiderea celor două unități miniere din cadrul CEH.

Închiderea minelor Lonea și Lupeni  se va realiza până la sfârșitul anului 2018.

Minele Lonea și Lupeni ar urma să beneficieze de banii necheltuiți de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, acești bani putând fi folosiți pentru acoperirea diferenței dintre prețul de cost și cel de vânzare al huilei extrasă de cele două unități miniere.

Subvenția reprezintă o infuzie de capital care va ajuta Complexul Energetic Hunedoara să rămână la o limită de supraviețuire până când activitatea minieră va fi separată de cea energetică.

Potrivit informațiilor GDD, o primă tranșă din subvenție trebuia să ajungă la cele două unități miniere în luna decembrie, însă la final de an nu există o Hotărâre de Guvern în acest sens.

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza