SAHAJA YOGA – ROMANIA / Realizarea Sinelui

407
Shri Mataji Nirmala Devi Imprimare E-mail
Shri Mataji Nirmala Devi – fondatoarea Sahaja Yoga este recunoscuta drept una dintre cele mai marcante personalitati spirituale ale tuturor timpurilor.

Intr-o lume aflata in cautarea de noi solutii pentru problemele umanitatii, in incercarea de a aprofunda sensul vietii, Shri Mataji Nirmala Devi, apreciata drept „Mesager al pacii” de catre Ayatolahul Mehdi Rouhani al comunitatii musulmane siite din Europa si drept „Avatar al timpurilor moderne” de catre Claes Nobel (nepot al lui Alfred Nobel si presedinte al United Earth), propune o cale spre edificarea unei societati echilibrate si armonioase, in care transformarea si pacea se realizeaza mai intai in interiorul fiecarui individ.

„Descoperirea lui Shri Mataji aduce o reala speranta umanitatii.”   Claes Nobel

„Trebuie sa recunoastem deschis ca nu exista pace nici inauntrul fiintelor umane, nici in afara lor. Cei saraci si cei bogati sunt deopotriva nefericiti. Peste tot oamenii cauta o iesire, fara sa o gaseasca. Adevarata solutie nu se afla in afara fiintelor umane, ci in interiorul acestora.

Vindecarea autentica si de durata a maladiilor prezentului se poate obtine numai prin transformarea interioara si colectiva a oamenilor. Acest lucru nu mai constituie o imposibilitate. De fapt, el s-a si petrecut. Exista mai multe mii de persoane care au atins deja aceasta stare. Realitatea transformarii interioare – in proportie de masa – a fiintelor umane prin intermediul Realizarii Sinelui constituie descoperirea cea mai revolutionara a epocii actuale.

Cunoasterea pura a Divinului, care se manifesta in mod direct prin Realizarea Sinelui, va conduce treptat la nasterea unei noi rase de oameni. Acum aceasta cunoastere nu mai este rezervata doar catorva privilegiati, asa cum se intampla in trecut, ci este disponibila tuturor.

Astfel, ultimul salt in evolutia noastra se va realiza in proportie de masa. Intreaga specie umana va putea fi reinnoita si transformata. Legile morale si dreptatea vor fi din nou universal respectate, iar fiintele umane vor convietui in pace, in armonie cu ele insele, cu ceilalti si cu intreaga natura.”
Shri Mataji Nirmala Devi, Era metamoderna

Sahaja Yoga:

Shri Mataji a dezvaluit lumii cunoasterea si practica Sahaja Yoga incepand cu 1970.

Meditatia Sahaja Yoga este bazata pe experienta Realizarii Sinelui, ca urmare a activarii in fiinta umana a energiei subtile de natura divina numita Kundalini. Prin metoda initiata de Shri Mataji, experienta activarii lui Kundalini a devenit accesibila maselor largi. Procesul transmiterii acestei experiente en masse anunta implinirea profetiilor Scripturilor tuturor religiilor si traditiilor despre o epoca a renasterii spirituale.

Realizarea Sinelui reprezinta saltul final in evolutia constiintei umane, care dobandeste o noua dimensiune – constiinta vibratorie -, prin care realitatea si adevarul absolut pot fi percepute la nivelul sistemului nervos central. Ca rezultat al acestei dezvoltari a constiintei, evolutia spirituala se produce fara efort, individul redobandeste virtutile moralitatii, iar instalarea echilibrului – fizic, mental si emotional – conduce catre integrarea fiintei si a personalitatii.

Shri Mataji explica faptul ca trezirea acestei energii este imperios necesara pentru obtinerea pacii la nivel global. „Lumea se afla intr-o stare de criza care va fi rezolvata doar de catre oameni iluminati. Trezirea lui Kundalini ilumineaza, iar Sahaja Yoga trezeste energia Kundalini in mod spontan”, explica Shri Mataji.

De peste 35 de ani Shri Mataji a calatorit neobosit in intreaga lume, a tinut mii de conferinte publice in cadrul carora a dat Realizarea Sinelui en masse, a acordat numeroase interviuri pentru televiziuni si posturi de radio, a fost subiectul altor mii de articole de presa.

Discursul sau subliniaza importanta serviciului public si a sacrificiului confortului personal, afirma integrarea tuturor religiilor, care trebuie respectate si intelese ca expresii ale unei spiritualitati comune.

Viata sa a fost o cruciada impotriva sectarismului ingust si a rasismului, impotriva violentei si a falsilor maestri spirituali care isi insala si manipuleaza discipolii. A militat si militeaza deopotriva pentru pacea mondiala, pentru protectia copiilor, a familiei si a valorilor fundamentale.

Milioane de oameni, fara deosebire de rasa, religie, varsta sau statut social practica astazi Sahaja Yoga in peste 90 de tari din intreaga lume. Meditatia si tehnicile de echilibrare Sahaja Yoga sunt predate si in cadrul unor programe specializate, in diverse institutii, in spitale, in centre de reabilitare pentru tratarea cazurilor de dependenta de alcool si droguri.

Tot mai multe cercetari stiintifice si clinice publicate atesta eficacitatea metodei ca terapie alternativa in tratarea a numeroase afectiuni.

Sahaja Yoga este predata in mod gratuit. Cum potentialul constientizarii sinelui este innascut in fiecare fiinta umana, acesta nu poate deveni scopul vreunei afaceri si nu poate argumenta obtinerea de beneficii banesti. “Nu putem plati pentru evolutia noastra spirituala”, mentioneaza Shri Mataji.

Shri Mataji a sustinut 6 conferinte publice de Sahaja Yoga in Romania in perioada 1990-1996:

– 16 si 17 octombrie 1990 – Sala Palatului, Bucuresti;
– 21 iulie 1992 – Sala Polivalenta, Bucuresti;
– 7 septembrie 1993 – Sala Polivalenta, Bucuresti;
– 2 septembrie 1994 – Sala Polivalenta, Bucuresti;
– 1 august 1995 – Sala Polivalenta, Bucuresti;
– 9 iulie 1996 – Sala Polivalenta, Bucuresti.

La 2 august 1995, Domnia Sa a fost invitata de Universitatea Ecologica din Bucuresti sa sustina o conferinta medicala cu tema “Medicina si traditie indiana”, prilej cu care i s-a acordat titlul de Doctor in Stiinte Cognitive de catre aceasta institutie.

Note de biografie:

Shri Mataji Nirmala Devi s-a nascut la Chindwara, in India, la 21 martie 1923, intr-o familie crestina, descendenta a istoricei dinastii Shalivahan.

Tatal sau, Prasad Rao Salve, reputat erudit, cunoscator a 14 limbi, a tradus Coranul in marathi. Apropiat al lui Mahatma Gandhi, dupa cucerirea independentei a fost primul membru crestin ales al Congresului Uniunii Indiene si membru al Adunarii Constituante care a elaborat prima constitutie a Indiei libere. Mama sa, Cornelia Salve, a fost prima femeie din India distinsa cu o diploma de onoare in matematica.

Copil fiind, Nirmala Salve si-a petrecut vacantele alaturi de parinti in ashramul lui Gandhi. Acesta a fost impresionat de intelepciunea si de maturitatea sa.

Si-a dedicat anii tineretii miscarii de rezistenta impotriva ocupatiei britanice, numarandu-se printre liderii miscarilor studentesti. In 1942 a fost inchisa alaturi de alti tineri.

A urmat studii de medicina si psihologie in Lahore, apoi s-a casatorit in 1947 cu dl Chandrika Prasad Srivastava, membru eminent al administratiei de stat, ales mai tarziu Secretar General al Organizatiei Maritime Internationale a Natiunilor Unite (UNIMO), pe o perioada de 4 mandate (16 ani). Acesta a fost innobilat cu titlul de cavaler de catre Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit si a detinut functia de secretar personal in cabinetul Primului Ministru Lal Bahadur Shastri intre anii 1964-66.

Recunoastere internationala:

– nominalizata de doua ori la Premiul Nobel pentru Pace;
– 1998 – premiul Unity pentru intelegere internationala al Fundatiei Unity, India;
– 1997 si 2000 – Congresul SUA ii dedica Proclamatii de recunoastere care sunt incluse in Analele Congresului;
– 1996 – Premiul international La Pleiade al ANCIS, Roma, Italia;
– 1995 – 1997 – recunoscuta si intampinata cu Declaratii de primarii catorva orase din Australia (Sydney, Newcastle etc.);
– 1995 – Medalia de Aur pentru pace a ECOFORUM, Bulgaria;
– 1995 – oaspete oficial al guvernului chinez; discurs la a 4-a Conferinta Mondiala a Femeilor de la Beijing;
– 1995 – titlul de Doctor in Stiinte Cognitive acordat de Universitatea Ecologica din Bucuresti;
– 1994 – titlul de Membru onorific al prezidiului Academiei Petrovskaya de Stiinte si Arte din Sankt Petersburg;
– 1993 – discurs inaugural la Conferinta internationala „Medicina si Cunoasterea Sinelui”, Sankt Petersburg;
– 1992 – 2000 – recunoscuta si intampinata cu Declaratii de primarii mai multor orase din cele doua Americi (Los Angeles, British Columbia, Berkeley, Philadelphia, Cincinnati, Yonkers, Brasilia, Vancouver, Ottawa, Toronto etc.);
– 1989-1994 – invitata la ONU pentru 4 ani consecutiv sa vorbeasca despre modalitatile de realizare a pacii mondiale;
– 1989 – Medalia Pacii a Natiunilor Unite;
– 1989 – protocol de colaborare intre Life Eternal Trust (Sahaja Yoga) si Ministerul Sanatatii din URSS in domeniul cercetarii medicale;
– 1986 – declarata personalitatea anului in Italia.

Institutii fondate:

– 1990 – The International Sahaja Public School (ISPS) in Dharamsala, India;
– 1995 – Academia de Muzica Clasica Indiana si Arte “Shri P. K. Salve Kala Pratishthan” , Vaitarna, India;
– 1996 – Compania internationala de teatru „Theatre of Eternal Values ”
– 1996 – Centrul International Sahaja Yoga de Cercetare si Sanatate , New Mumbai- Belapur, India;
– Un centru international de cercetare a cancerului, Mumbai, India;
– 2003 – Vishwa Nirmal Prem Ashram – Centru pentru femei nevoiase si orfani, Greater Noida, Delhi, India;
– 2005 – Fundatia Mondiala Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga , Cabella Ligure, Italia;
– 2008 – Centrul International Sahaja Yoga de Cercetare si Sanatate, Greater Noida, India.
– 2009 – Scoala Internationala Sahaj din Cabella Ligure, Italia.

Shri Mataji Nirmala Devi a incetat din viata la 23 februarie 2011 la Genova, Italia, in varsta de 88 de ani.

Sahaja Yoga Romania

 

 

 

 

Comenteaza

Comenteaza