2,2 miliarde tone de huilă. Atât are perimetrul carbonifer din Valea Jiului. Minele se închid una câte una

455

Minele de huilă din Valea Jiului se închid una câte una. Industria care a ajutat la dezvoltarea țării a fost pusă pe butuci în ultimii 20 de ani. Statul, acționarul unic al acestei rezerve a fost cel mai prost manager. În loc să investească în modernizarea unităților miniere, a băgat banii – sume considerabile- în închiderea capacităților și disponibilizări de personal.

Datele de la Institutul Național de Statistică – care citează strategia energetică a României – arată că în bazinul carbonifer al Văii Jiului sunt 2,2 miliarde tone de huilă. Din acestea, 592 milioane tone se află în perimetre exploatate.

Sute de milioane de tone de cărbune vor rămâne îngropate în pământ. Asta pentru că statul își pune pe butuci industria energetică, fiind cel mai prost manager.

Interesele sunt mari. Și o spun persoane din sectroul energetic care atrag atenția că România va deveni importator de energie.

”Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale anului în curs, 823.700 tone echivalent petrol (tep), fiind cu 4,1% (35.300 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară din 2016, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit INS, în perioada menţionată, România a importat 39.300 tep cărbune net, cu 45.000 tep (53,4%) mai puţin faţă de cantitatea importată în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform proiectului Strategiei Energetice a României 2015-2035, publicat pe site-ul ministerului de resort, România dispune de rezerve totale de 12,6 miliarde tone lignit, concentrate geografic în Bazinul Minier Oltenia. Zăcămintele în exploatare totalizează 986 milioane tone.

Rezervele de huilă, concentrate în bazinul carbonifer al Văii Jiului, totalizează 2,2 miliarde tone, din care 592 milioane tone se află în perimetre exploatate, mai arată INS”, – energynomics.

Strategia energetică a României, nefinalizată încă, arată că la nivel național producția de lignit și huilă ”depinde direct de cererea națională”. Cerere diminuată tot de intervenția statului.

”Rolul cărbunelui în mixul de energie electrică va depinde de competitivitatea prețului materiei prime. Pentru huila consumată în cadrul CEH, planul de restructurare a companiei aprobat de Ministerul Energiei prevede menținerea producției la minele Vulcan și Livezeni. Producția în cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului va fi menținută până în 2018”, arată strategia energetică.

La nivelul Văii Jiului cel puțin, 500 de milioane de tone de huilă vor rămâne în subteran, fără a fi scoase vreodată la suprafață.

Minele neviabile merg mai bine ca minele viabile, huila din Vale e considerată mai scumpă decât cea din alte țări, iar energia produsă prin arderea huilei își găsește loc pe piața de energie doar când e secetă sau îngheț.

Exploatarea huile nu mai este economică, spun surse din sector, din cauza lipsei investițiilor din minerit. Strategia din ultimii 20 de ani a fost dezmembrarea și vinderea la fier vechi.

Specialiștii spuneau, pentru GDD, că în condițiile actuale de exploatare – doar cu sapa și lopata – extragerea huilei poate continua încă 40 de ani. Cel puțin.

Nici măcar acest termen nu este respectat. Trenul mai circulă până în 2024-2027, cu închidere și ecologizare. Chiar și unii dintre sindicaliștii din minerit au semnat pentru asta. Aceștia au fost de acord cu închiderea minelor Lonea și Lupeni. Acestea se adaugă programului de închidere pe care sunt deja minele Petrila, Paroșeni și Uricani.

Ce se va întâmpla cu minele Vulcan și Livzeni nu știe nimeni. Dar nu contează, pentru că există fier vechi de recuperat.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza