300 de tone de huilă scoase dintr-un abataj

257

Activitatea de exploatare de la mina Petrila, unde s-a închis un abataj din cauza autoaprinderii huilei, a fost reluată vineri. Din singurul abataj exploatabil rămas la mina Petrila se extrag, zilnic,, 300 de tone de cărbune.

Mina Petrila a rămas cu un singur abataj, după ce celălalt loc de muncă a fost închis din cauza autoaprinderii huilei. După mai multe zile în care minerii au stat acasă, forțați de împrejurări, activitatea de exploatare de la mina Petrila a fost reluată în cursul zilei de vineri.

”Vineri am stocat, iar sâmbătă am făcut primul transport de huilă. De la Petrila se extrag 300 de tone de huilă zilnic”, a declarat, luni, pentru GDD, Aurel Anghel, directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

Până la problemele cu abatajul 433, la mina Petrila se extrăgeau zilnic 500 de tone de cărbune. Conducerea societății speră ca printr-un program de lucru tip modul, 7 zile din 7, să se recupereze pierderea cauzată de închiderea unuia din cele două locuri de producție.

”Vedem rezultatele după o lună de zile în care se va lucra pe un program de tip modul”, a mai spus directorul SNÎMVJ.

Cărbunele de la abatajul 433 al minei Petrila s-a autoaprins în perioada în care minerii se aflau în minivacanța de Paște. Timp de mai multe zile locul de muncă a fost inundat, astfel că pentru a asigura siguranța angajaților, activitatea de producție a fost sistată.

Minerii au stat acasă marți, miercuri și joi. Zilele de marți și miercuri au fost recuperate sâmbătă și duminică, urmând ca pentru ziua de joi toți angajații să fie pontați în concediu.

Mina Petrila, în care mai lucrează 518 persoane, este inclusă în programul de închidere a unităților miniere neviabile, program ce se derulează – potrivit unei decizii a Uniunii Europene -până în anul 2018. Potrivit planului de închidere, activitatea de la mina Petrila va înceta în anul 2015. Conducerea SNÎMVJ susține că deși unitatea minieră a rămas doar cu un abataj, programul de închidere nu va fi afectat.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza