5 ponturi pentru a-ti pastra mintea “ascutita”

144

Nu este niciun secret ca cea mai buna metoda de a preveni imbatranirea mintii este exersarea ei. In acest fel poti preveni aparitia unor boli degenerative grave precum dementa sau Alzheimer.

Iata cateva ponturi pentru antrenarea si mentinerea mintii in forma ei cea mai buna.

Nu te opri din invatat

Sa inveti lucruri noi este exercitiul cel mai usor si eficient pentru mintea ta. Si vestea buna este ca sunt nenumarate modalitati de a face acest lucru. Poti participa la cursuri universitare sau de specializare online, pe site-uri specializate.Te poti abona la reviste de specialitate. Sunt atatea subiecte pe care le poti studia incat posibilitatile sunt infinite.

Poti adopta un nou hobby. Sau o limba straina. Efortul de a invata o limba straina activeaza zone ale creierului care iti vor imbunatati si modul in care stapanesti limba materna. Exista multe programe si cursuri disponibile, dintre care multe sunt gratuite. Amintim doar câteva dintre acestea: freemoodleOpenculture sau Livemocha

Citeste ceva nou in fiecare zi

Cititul in sine este un exercitiu excelent pentru minte. Incearca sa citesti in fiecare zi ceva. Poate fi un ziar, o carte, un blog sau o revista, cu cat contine mai multe informatii, cu atat mai multa hrana pentru minte. Daca nu ai suficient timp, pune mana pe un dictionar – citeste cateva cuvinte si incearca sa le retii.

Joaca jocuri

Problemele si jocurile de perspicacitate sunt exercitii excelente pentru minte. Fie ca rezolvi un rebus sau faci un puzzle, te vor ajuta sa-ti mentii mintea activa. Ecuatii matematice, cuvinte incrucisate, sau chiar un joc pe telefon ar putea face minuni pentru mecanismele de gandire. Afla mai multe despre stiinta din spatele jocurilor in mini-documentarul urmator:

Socializeaza

Conversatiile cu ceilalti pe subiecte comune sunt un alt exercitiu util. Implicarea in discutii pe teme politice sau subiecte de interes te ajuta sa-ti exersezi puterea de concentrare si atentia. Exista comunitati si grupuri de persoane care se unesc in jurul unui hobby sau al unui topic de interes comun.

Fa sport

Cand corpul tau e sanatos, la fel e si mintea. Miscarea corpului iti influenteaza in mod direct vitalitatea, starea de spirit si agerimea. Exercitiile stimuleaza sistemul nervos si iti maresc randamentul. Un alt mod de a face miscare este dansul. Fie ca esti amator sau profesionist, acest tip de activitate te ajuta sa te mentii sanatos nu numai in plan fizic ci si mental si in plus, poate fi practicat la orice vârsta.

Asa cum arata un studiu efectuat de Universitatea din Pittsburgh si publicat in Procedurile Academiei Nationale de Stiinta, este un fapt dovedit ca exercitiile aerobice stimuleaza aparitia si dezvoltarea de noi celule stem in corpul uman. Aceasta descoperire arata ca si mintea beneficiaza, pe langa corp, de avantajele exercitiilor fizice.

Comenteaza

Comenteaza