A expirat termenul de grație pentru Casa de Pensii. De la 1 octombrie trebuie recalculate pensiile minerilor

206

Termenul de grație primit de Casa de Pensii pentru a-și pune la punct softul necesar recalculării pensiilor a expirat. De la 1 octombrie trebuie recalculate pensiile minerilor.

Din noul la recalculare

O nouă lege pentru pensionari a fost votată în iulie. Atunci, parlamentarii PSD de Hunedoara afirmau că legea rezolvă problemele legate de recalcularea pensiilor. În special problemele pensionarilor din mineritul Văii Jiului. Recunoșteau că legea a fost inițiată de un coleg al lor, și spuneau că amendamentele aduse de ei vor elimina inechitățile legate de pensiile celor ce au lucrat în grupele I și II.

Deputatul Ilie Toma, fostul director al Casei Județene de Pensii Hunedoara, susține că recalcularea pensiilor se va face începând cu data de 1 octombrie. Până atunci, cei de la Casa Națională de Pensii trebuia să rezolve cu softul necesar recalculării.

Recalculare anunțată de ministrul Muncii

Acum, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, anunță și el recalcularea pensiilor.

”Procesul de recalculare a pensiilor pentru aceşti beneficiari va începe la 1 octombrie 2018, principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă”, spune Olguța Vasilescu, citată de DIGI24.

Conform sursei citate, odată cu recalcularea, se va înregistra o creștere „cu o treime, în medie, la pensie”.

”Vă dau un exemplu la mineri: până acum se împărțea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o creştere a pensiei cu o treime. Și alți beneficiari ai legii 221 sunt cei care au ieșit la pensie pe legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat în condiții speciale: furnaliștii, siderurgiștii, cei de la Metrorex. Se împarte la fel, la 25, în loc de 35. Asta înseamnă o majorare de pensie la stabilirea dreptului. Creșterea va fi tot cu o treime”, mai spune ministrul Muncii.

Deputatul Ilie Toma, spunea, în iulie, că de noua lege vor beneficia 12 mii de pensionari din județul Hunedoara, iar la nivel național 100 de mii de persoane. Recalcularea pensiilor trebuie finalizată în 12 luni. Efortul bugetar este de 70 milioane de lei anual.

Pensiile pensionarilor minieri trebuiau recalculate și în baza legii 192/2015. Intrată în vigoare la 1 ianuarie 2016, legea nu a fost aplicată nici acum. Mai mult, în urma recalculării, au fost puțini cei care au obținut venituri în plus. Odată cu noua lege despre care vorbesc Resmeriță și Toma, vechea legea nu mai are „aplicabilitate”.

Mihaela Mihai

 

Comenteaza

Comenteaza