A trecut gerul, grupurile de la CEH vor fi oprite pentru refacerea stocului de cărbune

246

Lipsa stocurilor de cărbune impune oprirea grupurilor energetice de la Complexul Energetic Hunedoara, pentru refacerea cantității de huilă în condițiile în care se anunță un nou val de frig.

 ”Deoarece am ajuns cu stocurile de cărbune foarte jos și urmare a faptului că s-a încălzit vremea față de temperaturile trecute, am oprit un grup la Deva (grupul nr.5-n.r.), am ofertat grupul 3 cu jumătate de corp pe piața de echilibrare, dar a fost luat ne-am fi dorit să nu fie pornit și să ne lase ca să acumulăm cărbune. Am trecut grupul 4 de la Termocentrala Paroșeni pe piața de echilibrare ca să încercăm să-l oprim la noapte”, a declarat, vineri, pentru Gazeta de Dimineață, Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Oprirea grupurilor energetice de la CEH are ca scop consumul a cât mai puțin cărbune.

”Sperăm să strângem cărbune până săptămâna viitoare astfel încât la sfârșitul săptămânii, pe sâmbătă-duminică, când se anunță din nou un val de frig, să fim pregătiți”, a mai spus Vișan.

Ministrul Energiei a declarat, joi, în cadrul ședinței de Guvern, că fostul Executiv nu a pregătit cum trebuie programul de iarnă, mai ales în ceea ce privește stocurile de cărbune, motiv pentru care Corpul de Control va ajunge la CEH și CEO.

”Pentru a vedea cum s-a ajuns la limita stocurilor de cărbune, corpul de control va verifica modul de pregătire a perioadei de iarnă la cele două complexe energetice și la Ministerul Energiei”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu.

Potrivit ministrului, stocurile de cărbune de la CEO și CEH asigură funcționarea termocentralelor doar pentru o perioadă de patru zile la un consum maxim de combustibil.

CEO are pe stoc 357 mii tone de lignit, iar la un consum pe vârf orar de 180 de mii de tone, ministrul Petcu susține că această cantitate ajunge pentru patru zile.

Tot pentru patru zile ajung și cele 30 de mii de tone de huilă aflate pe stoc la Complexul Energetic Hunedoara, societate care, potrivit ministrului, are un consum de vârf de 6100 tone de huilă.

Fostul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, susține că stocurile necesare sistemului energetic există și că au fost ”notificate” inclusiv către Guvernul Grindeanu la preluarea mandatului, afirmând că ”discuţia pe marginea existenţei lor este o chestiune politică şi nicidecum profesională”.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza