Accident la mina Lonea. Un șef de brigadă, accidentat de un bulgăre de cărbune

251

Un angajat al minei Lonea a suferit, luni dimineață, un accident în subteran, după ce o bucată de cărbune s-a desprins și l-a lovit la piciorul stâng. Minerul a fost transportat la Spitalul de Urgență Petroșani, iar la nivelul unității miniere se va stabili o comisie de anchetă care va verifica modul și cauzele care au condus la producerea accidentului.

Șeful de brigadă Vasile Rășcanu, care lucrează la locul de muncă mecanizat cu combina adusă de la mina Livezeni, a suferit, luni dimineață, un accident în subteran. Peste piciorul acestuia a căzut un bulgăre de cărbune.

”Minerul șef brigadă lucra la abatajul frontal 34B, stratul 3, blocul III. În timp ce coptura frontul, a fost lovit de o bucată de cărbune la piciorul stâng”, a declarat, luni, pentru GDD, Gabriel Petrescu, directorul Diviziei Miniere.

La fața locului au fost chemați pompierii și SMURD-ul, însă accidentatul a fost scos din subteran de propriii colegi.

”La ora 10:00 s-a primit un apel de urgență pe 112, am fost solicitați și pompierii și echipajul SMURD la mina Lonea, puțul de la Jieț, pentru a acorda ajutor unui miner care a avut un accident în subteran. Victima a fost scoasă de colegi și apoi preluată de echipajul SMURD și transportat la spital. Este voba de o luxație la unul dintre picioare”, a precizat, pentru GDD, Neculai Alexandrescu, șeful SVSU Petrila.

Medicii de la Petroșani au consultat minerul care s-a accidentat în subteranul minei Lonea și spun că acesta a suferit un traumatism la nivelul piciorului stâng, adică i-a căzut o greutate pe picior.

”Pacientul s-a prezentat la noi în urgență conștient, colaborant, orientat temporo-spațial cu marcă traumatică la nivelul glezno-podal stâng, adică la nivelul piciorului stâng. Posibil să fie o fractură. Este vorba de un traumatism forte ante-picior stâng  Îi facem radiografie să vedem care este valoarea paraclinică și dacă este cazul o să fie internat la ortopedie”, a declarat, pentru GDD, Ioan Ienea, medic UPU SMURD Petroșani.

Potrivit sursei citate, minerul a fost rănit după ce o greutate i-a căzut pe picior.

Directorul Diviziei Miniere, Gabriel Petrescu, afirmă că o comisie de anchetă va stabili cauzele care au condus la producerea accidentului. Petrescu nu a putut spune dacă accidentul s-a produs din cauza angajatului sau a condițiilor de muncă din subteran. Minerii de la Lonea s-au plâns de multe ori de condițiile de muncă, mai ales după ce au fost retehnologizaţi cu co combină de abataj adusă de la Livezeni și care a suferit modificări pentru a se ”plia” pe subteranul unității miniere.

În urmă cu circa două săptămâni, același șef de brigadă a suferit un alt accident la locul de muncă. Atunci acesta s-a rănit la un deget.

 

Comenteaza

Comenteaza