Activitatea CEH se opreste din cauza CFR / Minerii ar putea fi opriti din lucru de marti

399

În douã zile, Complexul Energetic Hunedoara intrã în colaps, din cauza CFR care a refuzat sã le mai dea vagoane pentru a transporta huila extrasã. Situatia este blocatã în acest punct de joia trecutã, de când nu a mai plecat niciun vagon de cãrbune spre Mintia si capacitãtile de stocare de la fiecare minã sunt la limita superioarã. Potrivit lui Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele, dacã luni nu se deblocheazã situatia si CFR nu întelege cã este absolut necesar sã livreze vagoane, pentru a încãrca huila extrasã de la minele viabile, atunci minerii nu mai pot scoate cãrbuni.
„Mã tem cã vom fi nevoiti sã le spunem minerilor cã nu mai pot lucra la productie. Nu vom avea unde sã mai stocãm cãrbunii. Încercãm sã deblocãm situatia, însã, suntem într-un impas fãrã precedent”, a spus Darius Câmpean.
Presedintele sindicatului spune cã totul se întâmplã din cauza datoriilor pe care Complexul Energetic le are cãtre CFR, însã, acestea au fost plãtite în ultimele luni, conform unui grafic de esalonare, care prevede ca lunar sã se achite factura în curs si o parte a restantelor.
În vara anului trecut, instanta a obligat CEH sã plãteascã transportatorului de marfã CFR suma de 1.963.799,07 lei, bani care reprezintã datoria înregistratã doar de Mintia la plata transportului. CFR Marfã, a obtinut douã ordonante împotriva Complexului Energetic Hunedoara, care are de plãtit peste 6,5 milioane de lei cãtre societatea care a transportat huila pe calea feratã. Este pentru prima datã când se întâmplã asta, iar minerii vor putea fi anuntati marti dimineatã, la schimbul I, cã nu coboarã în minã, deoarece nu mai au unde sã depoziteze cãrbunele ce ar urma sã al extragã.
Diana Mitrache

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza