
Constructorul care a câștigat contractul de ecologizare a minei Petrila nu poate duce lucrarea la sfârșit, și la acest moment lucrările de ecologizare fiind blocate după ce Ministerul Culturii a inclus mai multe clădiri pe lista patrimoniului național. Mai mult, nu mai există nici molozul necesar pentru umplerea Puțului Centru, operațiune necesară pentru a închide legătura dintre subteran și suprafață.
Directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Pavel Dreghici, susține că pe 20 iulie va avea loc o întâlnire la Ministerul Culturii în cadrul căreia se va decide ce ce va întâmpla cu clădirile care mai trebuie demolate.
”Pe 20 iulie este comisia la Ministerul Culturii și atunci vom ști exact dacă cele cinci clădiri care sunt în discuție rămân sau le putem demola. Dacă rămân le vom preda administrației locale de la Petrila, dacă nu, le demolăm”, spune directorul SNÎMVJ.
Cinci dintre clădirile care au făcut parte din patrimoniul minei Petrila nu se mai regăsesc nicăieri. Nici între cele pentru care Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului are aviz de demolare, nici între cele cerute de administrația locală, care nu fac parte din clădirile incluse deja în patrimoniul istoric.
Reprezentanții Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului spun că acum trebuie obținut un nou aviz de la Ministerul Culturii pentru ca acestea să poată fi demolate, întrucât fac parte din zona de protecție a celor cinci clădiri înscrise deja în patrimoniul istoric național.
”Din cele 23 de clădiri care au rămas în zona de protecție a celor cinci declarate monument istoric, administrația publică locală dorește să renunțe la cinci dintre ele și acestea să facă obiectul demolării. Nu putem să le demolăm decât după ce Minsiterul Culturii dă un nou aviz prin care să treacă ca libere de sarcini și posibil de demolat”, spuneau reprezentanții SNÎMVJ
Printre cele cinci clădiri de care administrația locală de la Petrila nu mai are nevoie, se regăsesc separația veche și turnul puțului cu schip vechi.
Demolarea clădirilor ar conduce la asigurarea materialului necesar pentru rambleierea puțului centru care a fost umplut doar pe jumătate.
Mai mult de 7 milioane de lei este valoarea clădirilor ce au aparţinut fostei unităţi miniere din Petrila, pe care administraţia publică ar vrea să le preia de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului. Aici sunt incluse și imobilele trecute în patrimoniul istoric național.
Valoarea clădirilor a fost stabilită în urma unei evaluări comandate şi plătite de SNIMVJ, care a costat 8.300 de lei. Valoarea stabilită de evaluator este foarte apropiată de cea de inventar, iar clădirile ar urma să ajungă în patrimoniul Primăriei Petrila. Este nevoie, însă, de acceptul Ministerului Finanţelor şi de cel al Ministerului Energiei.
În decembrie 2015 Ministerul Culturii a oprit demolările de pe fosta platformă industrială a Minei Petrila şi asta după ce a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului Culturii prin care clădirile au fost încadrate în grupa valorică “A”. Preparația veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi sunt clădirile monumente istorice de la mina Petrila încadrate în categoria “A”. Pe listă se mai află și vechea centrală termică, dar aceasta a fost demolată de administrația locală înainte ca lista să fie avizată de oficialii Ministerului Culturii.
Mina Petrila este prima din cele trei mine ale SNÎMVJ care a fost închisă. Ecologizarea perimetrului minier Petrila ar fi trebuit realizată pe parcursul anului 2016, însă acest lucru a fost imposibil din cauza faptului că mai multe clădiri au intrat în patrimoniul istoric.
Mihaela MIHAI