Activitatea de la mina Petrila va fi reluată numai vineri

221

Minerii de la Petrila nu vor începe programul de lucru joi, după cum declara directorul Aurel Anghel, ci numai vineri, de la schimbul I. Planurile au fost date peste cap după ce operația de inundare a abatajului în care cărbunele s-a autoparins a durat mai mult decât se estimase, iar conducerea minei Petrila nu a vrut să pună în pericol siguranța angajaților.

Activitatea de producție de la mina Petrila va începe numai vineri, de la schimbul I. Directorul SNÎMVJ, Aurel Anghel, a precizat miercuri, pentru GDD, că operația de inundare a durat mai mult, condiții în care s-a decis ca și joi minerii de la Petrila să stea acasă. Anghel susține că este sigur că vineri va fi reluată activitatea de la Petrila.

”A fost nevoie de mai multă apă pentru a inunda abatajul, iar lucrările de aeraj nu au fost finalizate. Pentru a nu pune în pericol siguranța oamenilor. Activitatea va fi reluată vineri, începând cu schimbul I”, a declarat Anghel.

Potrivit sursei citate, se lucrează la un plan de reorganizare al minerilor din subteran.

”Toată forța direct productivă va fi canalizată spre abatajul 434, deci oamenii din abatajul 433 vor fi redistribuiți în abatajul 434. Vom opta pentru un program de 7 zile lucrătoare pentru ca pierderile să fie diminuate cât mai mult”, a mai spus directorul SNÎMVJ.

Domokos Laszlo, președintele Sindicatului Huila, a declarat, miercuri, pentru GDD, că programul de lucru garantează atât veniturile minerilor cât și producția estimată pentru mina Petrila.

”Deocamdată minerii nu trebuie să își facă probleme, s-a discutat și cu ei. Activitatea este sistată la mina Petrila, dar vor fi recuperate aceste zile în baza unui protocol semnat cu sindicatul, iar muncitorii afectați de oprirea activității de la abatajul 433, care se și inundă, vor fi redistribuiți la celălalt abataj care va intra pe un program de lucru gen modul, un program de lucru permanent timp de 7 zile. În acest fel se asigură continuarea activității într-un front de lucru pentru a nu-și pierde din drepturi și veniturile salariale și se asigură și producția programată a minei Petrila”, a spus liderul de sindicat.

Închiderea abatajului 433 conduce, la Petrila, la o pierdere zilnică de 200 de tone de huilă. Directorul SNÎMVJ susține însă că printr-o reorganizare și a celorlalte două unități miniere, Uricani și Paroșeni, veniturile societății vor putea fi asigurate.

Anghel susține că zilele de marți și miercuri vor fi recuperate sâmbătă și duminică, în timp ce în ziua de joi toți minerii de la Petrila vor fi în concediu.

Cărbunele dintr-un abataj  de la mina Petrila din Valea Jiului s-a autoaprins, dumnică, iar salvatorii profesioniști au început inundarea, de la distanță, a locului de muncă. Niciun miner nu a fost rănit.

Mina Petrila, în care mai lucrează 518 persoane, este inclusă în programul de închidere a unităților miniere neviabile, program ce se derulează – potrivit unei decizii a Uniunii Europene -până în anul 2018. Potrivit planului de închidere, activitatea de la mina Petrila va înceta în anul 2015. Conducerea SNÎMVJ susține că deși unitatea minieră a rămas doar cu un abataj, programul de închidere nu va fi afectat.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza