Adio energie pe cărbune

463

Energia pe bază de cărbune va deveni istorie în România. Noile norme europene prevăd un target de 35 la sută pentru energia din surse regenerabile. Ținta trebuie atinsă până în 2030. României îi va fi imposibil să ajungă la acest procent, iar promovarea regenerabilelor va pune pe butuci industria minieră și energia produsă pe bază de cărbune.

Propunere a eurodeputaților socialiști. Adică familia PSD

Parlamentul European a aprobat pe 17 ianuarie – potrivit Focus Energetic – Directiva privind promovarea surselor regenerabile de energie. Conform acestui document ţările membre UE trebuie să ajungă, până în anul 2030, la o ţintă de 35% din energie care să provină din surse regenerabile. Iniţial, target-ul a fost de 27%, iar România îşi atinsese ţinta încă din 2016.

Decizia a fost luată după o propunere în comisia ITRE. Raportorul este unul socialist, adică din familia PSD. Sursele GDD spun că este vorba despre un europarlamentar spaniol. În comisia ITRE este și românul Dan Nica.

Atât el, cât și Guvernul României au dormit.

Gazeta de Dimineață a încercat, încă din noiembrie, să afle poziția europarlamentarului Dan Nica vizavi de noile ținte în domeniul energiei regenerabile. Fără succes însă.

Adio energie pe cărbune

Cunoscătorii sistemului energetic românesc spun că majorarea cotei de energie regenerabilă înseamnă sfârșitul energiei pe bază de cărbune.

”Este imens. În plus, Parlamentul European vrea să impună României o țintă de creștere de 39 la sută, scoasă din burtă. Odată aprobate aceste propuneri, adio minerit. România nu are cum să facă energie regenerabilă mai mult de 27 la sută în 2030. Am calculat recent acest lucru”, spun sursele GDD

20 de miliarde de dolari puse pe spatele românilor. Aceasta este suma stabilită de Consiliul Concurenței ca fiind plus la facturile de energie electrică prin strategia gândită de românul Iulian Iancu. Adică circa 1000 de dolari pe cap de român.

Din această sumă au fost deja recuperate cinci miliarde de dolari prin facturile de energie. Celelalte 15 miliarde de dolari vor fi plătite, până în anul 2030, tot de români și tot legal – prin facturile de energie electrică.

Comenteaza

Comenteaza