Administrația CEH nu a scăpat de amenințarea grevei generale

257

Conducerea Complexului Energetic Hunedoara nu a scăpat de greva generală, chiar dacă Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, bugetul de venituri și cheltuieli al societății. La nivelul CEH conflictul colectiv de muncă rămâne deschis, astfel că dacă administrația nu se înțelege cu sindicatul reprezentativ, oricând poate fi declanșată greva generală. Minerii au rămas și ei, la fel ca energeticienii,  fără contract colectiv de muncă, sindicatul reprezentativ solicitând încheierea unor acorduri care să garanteze drepturile salariaților până la încheierea unui nou CCM.

Administrația și Sindicatul Muntele, reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara,  ar fi trebuit să se întâlnească marți pentru o nouă rundă de negocieri pe marginea contractului colectiv de muncă, însă ședința s-a amânat pentru miercuri. Asta în condițiile în care marți a expirat acordul energeticienilor, dar și contractul colectiv de muncă al minerilor.

La solicitarea administrației, ședința de negociere s-a amânat pentru mâine (n.r.-miercuri) ceea ce nu este un lucru care să ne bucure dat fiind faptul că atât energeticienii cât și minerii au rămas fără Contract Colectiv de Muncă. Am solicitat administrației Complexului Energetic Hunedoara încheierea de acorduri prin care drepturile și facilitățile salariaților să fie  garantate până la momentul în care va fi semnat și înregistrat un nou contract colectiv de muncă ”, a declarat, marți, pentru GDD, Petre Nica, președintele Sindicatului Muntele.

Sursa citată a precizat că la nivelul CEH rămâne deschis conflictul colectiv de muncă, acesta urmându-și cursul, ceea ce înseamnă că se poate ajunge la grevă generală.

”Dacă în timpul negocierilor  pentru noul CCM nu ne vom înțelege cu administrația, conflictul colectiv de muncă își urmează cursul și se poate ajunge la grevă generală”, a mai spus Nica.

Contractul enrgeticienilor din cadrul CEH a expirat la finele lunii aprilie. Pentru că nu a existat altă soluție,  a fost semnat un acord care garanta drepturile energeticienilor, însă și acest acord a fost valabil până în 10 iunie, dată la care a expirat și contractul colectiv de muncă al minerilor.

Sindicatul Muntele a declanșat conflictul colectiv de muncă tocmai din cauza faptului că administrația CEH a tergiversat negocierile pentru un nou Contract Colectiv de Muncă unic la nivelul societății, dincolo de limita legală. ITM Hunedoara a încercat să concilieze cele două părți aflate în conflict, însă procedura a eșuat, astfel că săptămâna trecută membrii Sindicatului Muntele au fost, pentru o oră, în grevă de avertisment. Dacă problemele continuă, minerii și energeticienii de la CEH pot intra, oricând, în grevă generală.

Mihaela MIHAI

 

Comenteaza

Comenteaza