Administrație acuzată că nu rezolvă problemele cetățenilor. Blocurile turn de la capăt de linie Petrila, precum minele de război

2666

Locatarii blocului 26 din Petrila, cuprins de flăcări în cursul zilei de joi, acuză primăria că nu a făcut nimic pentru ei. De partea cealaltă, reprezentanții administrației locale susțin că totul a plecat de la faptul că în bloc au fost depozitate tot felul de materiale inflamabile.

Locatarii spun că sunt căutați doar din patru în patru ani

Blocul de la capăt de linie din Petrila este unul în care locatarii sunt în majoritate beneficiari de ajutoare sociale. Problemele de aici, lipsa apei și a curentului, precum și branșamentele ilegale în unele cazuri- cu tot felul de improvizații la instalația electrică -, sunt cunoscute de ani buni. La fel cum e și problema legată de curățenie. Cu toate acestea, situația s-a perpetuat, iar joi toate nergulile au condus la producerea unui incendiu soldat, din fericire, doar cu intoxicații ușoare cu fum.

”Aici vin numai din patru în patru ani, că suntem săraci, dar dacă suntem săraci n-avem dreptul să trăim?”, a spus unul dintre locatarii blocului turn.

O altă femeie i-a reproșat primarului Vasile Jurca faptul că a promis că face ceva în privința subsolului, însă nu s-a ținut de cuvânt.

”V-am votat. Ați spus că facem subsolul, facem.. „, a spus femeia.

”O să facem ordine acum”, a replicat primarul Vasile Jurca.

După replica primarului, petrileanca a spus că ”mai bine o fost cu Păducel (fostul primar Ilie Păducel-n.r).

Oamenii vorbesc că blocul e plin de șobolani, și nici în acest caz nu s-a luat vreo măsură.

Fără apă și fără curent

Focul care a cuprins, joi, blocul, nu a afectat și cele 120 de locuințe, acesta izbucnind pe casa scării, la magaziile improvizate în casa liftului.

”Se poate locui. După ce au terminat treaba pompierii, împreună cu cei de la Enel am urcat la fiecare nivel. Nu sunt apartamente și nici garsoniere arse. Au fost doar inundate cu fum. Au ars magaziile improvizate în uscătorii și în fața liftului. La accesul înspre lift au închis și au pus tot felul de placaje, iar în interior aveau depozitate tot felul de materiale inflamabile. A luat foc undeva pe la etajul I și de acolo s-a propagat în sus”, a declarat primarul Vasile Jurca.

În urma incendiului, conductele de apă trase de ApaServ pe casa scării, fiind din material plastic au luat foc. Așa că după incendiu a urmat inundația. Ca atare, în imobil nu este, la acest moment, nici apă, nici curent.

”Am vorbit cu directorul ApaServ și l-am rugat ca de mâine (n.r.-vineri) să trimită o echipă și împreună cu angajații de la primărie să refacem coloanele principale. Apoi, fiecare în casă să se rebranșeze, cei care au contracte. Majoritatea nu au contracte, asta e problema”, a completat primarul.

Urmează verificări în blocurile turn

Primarul Petrilei, Vasile Jurca, spune că a dat dispoziție clară polițiștilor locali și pompierilor din localitate, să verifice dacă în blocuri sunt amenajate magazii improvizate.

Cea mai mare teamă a reprezentanților administrației locale este izbucnirea unui incendiu în blocul 27, unul care este izolat.

”Am dat dispoziție la Poliția Locală și Pompieri să verficie în blocul 27, care e și izolat cu polistiren. Trebuie să elibereze toate magaziile improvizate de pe casa scării. Au obiceiul să care în bloc cartoane, lemne, plastice, tot felul de materiale inflamabile.Doamne ferește să ia foc că nu îl mai stingem nici cu armata”, susține primarul Vasile Jurca.

Blocurile turn de la capătul orașului Petrila reprezintă adevărate bombe sociale. În urmă cu mai bine de un an, la subsolul blocului cuprins joi de flăcări a murit un om. Electrocutat.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza