Alertă. Se preconizează o criză energetică iminentă

300

Sistemul energetic naţional este în alertă maximă. Transelectrica a notificat Guvernul asupra unei crize iminente de gaze şi energie, anunţă ştiri.tv.ro.

Potrivit sursei citate, Executivul a decis să permită companiei să ia măsuri extreme în cazul în care va fi pusă în pericol siguranţa populaţiei. De exemplu, sistarea exporturilor şi apoi, gradual, alte măsuri până la limitarea consumului pentru industrie. Situaţia a apărut după ce în ultimele zile de ger, România a atins vârfuri istorice de consum.

Stocurile de cărbune mai ajung doar pentru 4 zile, iar avertismentul vine chiar de la ministrul Energiei, Toma Petcu.

Consumul zilnic de energie se menţine şi acum la cote ridicate, iar stocurile de cărbune de la centralele termoelectrice nu nu sunt suficiente nici la Complexul Energetic Hunedoara, nici la Complexul Oltenia, a anunţat ministrul Toma Petcu, care a precizat că România este în permanenţa la limita stocului de cărbune, riscând chiar oprirea termocentralelor de mai multe ori.

Pe de altă parte, debitele Dunării şi ale principalelor râuri sunt sub media multianulă a acestei perioade. În acest moment, doar o treime din energie este produsă din surse hidro. A crescut însă până la aproximativ 25% producţia de energie pe baza de cărbune şi hidrocarburi.

Carmen Cosman – Preda

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza