Ana Colda – un nume de referința în istoria teatrului romanesc

1771
—La 23 mai 1920, s-a nascut in Petrila-Lonea, artista emerita Ana Colda, nume de rezonanta in istoria teatrului romanesc, fiica cea mai mare a maistrului minier Ioan Colda si a Victoriei Colda.

 

Ana Colda – supranumită “Ingrid Bergman a teatrului românesc”

In anul 1943 se inscrie in anul I la Conservatorul Regal, sectiunea “arta dramatica”. Studentă fiind, în stagiunea 1946-47 debutează în teatru: joacă la Teatrul “Maria Filotti” din București în piesa “Miele” a lui Henry Bernstein, sub bagheta regizorului Victor D. Bumbești, alături de mari actori ai scenei românești.

In același timp, se remarcă în cinematografie  prin rolul principal, alaturi de Radu Beligan si George Demetru, in “Visul unei nopti de iarna” de Tudor Mușatescu, regia  Jean Georgescu.

Împreună cu George Demetru în “Visul unei nopți de iarnă” (1946)

Filmarile la Visul unei nopti de iarna au inceput in 1943, dar din cauza razboiului, au fost intrerupte o perioada, fiind finalizate abia la sfarsitul anului 1945. Prima ecranizare a piesei lui Tudor Musatescu in regia lui Jean Georgescu este prezentată publicului în 1946.

După absolvirea Conservatorului Regal, în anul 1948, este repartizată la Teatrul de Stat “Maria Filotti” din Brăila, unde activează timp de patru ani, până în august 1952.

Scene din filmul “Visul unei nopți de iarnă”

De la 1 septembrie 1952 revine la Petroșani, pe scena Teatrului de Stat “Valea Jiului”. La scurt timp, debutează pe scena artistica a Vaii Jiului in rolul “Grozdanca” din piesa lui Radu Boureanu ”Lupii”. Premiera spectacolului are loc la 20 septembrie 1952, in regia artistica a lui Val Mugur, maestru emerit al artei. Un mare succes, o piesă în care va juca de 42 de ori!

Urmează apoi ani de mari succese cu apariții în roluri absolut memorabile: “Nunta cu zestre” a lui N. Diaconou, în prelucrarea muzicală a lui Puiu Maximilian, “La Vulturul de aur” de Iaroslav Galan, “Mielul turbat”, în regia lui Sică Alexandrescu, “Avansarea șefului” de Eugen Naum, “Cavalerul fără grai” de Heltai Jeno, alături de artista emerită Elena Antonescu, “Ancheta” în regia lui Marcel Șoma etc.

Ana Colda și C. Adamovici în piesa “La vulturul de aur”, 1953-54

La 22 ianuarie 1964, în cel de-al 44-lea an de viață, ca o recunoaștere a calitatilor sale artistice deosebite i se confera titlul de “ARTISTA EMERITA”, — impunand astfel o personalitate artistica extraordinara, de autoritate si tarie morala in toata activitatea artistica pe care a depus-o. Ca o minunată coincidență, premiera jucată de Ana Colda înaintea acordării acestui titlu pe 10 noiembrie 1963, s-a numit “Punctul culminant”, în regia aceluiași Vlad Mugur.

Pe 30 noiembrie 1967 are loc premiera piesei lui Aurel Baranga, “Opinia publică”, o satiră în două acte, în regia lui Marcel Șoma. Apare în câteva reprezentații cu piesa, dar imediat dupa Anul Nou ia o decizie capitală: se va pensiona de boală, începând cu 28 februarie 1968. După patru ani, la 27 octombrie 1972, la vârsta de 52 de ani, boala o răpune pentru totdeauna.

A rămas însă ca un simbol în lumea artei românești si de permanenta mandrie pentru locuitorii Vaii Jiului, cu chipul ei ingenuu, asemănată de multe ori cu Ingrid Bergman.

În amintirea ei, școala unde a învățat, ii poartă astăzi numele.

Școala generală “Ana Colda” din Petrila – Lonea

Prima Scoala Primara din comuna Lonea a fost înființată în anul 1876. Odată cu reconfigurarea administrativă a orașului Petrila, a funcționat pentru aproape 50 de ani sub denumirea de Școala generală nr.2.   În anul 2001, cu ocazia sarbatoririi a 125 de ani de școala romaneasca in Petrila,  Școala generală din Lonea primește numele marii artiste – Ana Colda.

Comenteaza

Comenteaza