Animalele domestice, mărul discordiei între locuitorii Petrilei

244

Animalele domestice care se plimbă pe domeniul public au devenit o problemă pentru unii locuitori ai Petrilei. Aceștia nu acceptă ca găina sau capra vecinului să le treacă prin fața porții. Nemulțumiții spun că nu au nimic cu „capra vecinului”, dar o vor în siguranță la cel care o are în grijă.

La Petrila există o hotărâre de consiliul care prevede obligații pentru deținătorii de animale. Aprobată în 2011, hotărârea pare ignorată de către proprietarii orătăniilor, lucru care-i nemulțumește pe unii dintre vecini.

„Cine dorește să-și țină animale pe lângă casă să le țină în curte și să le supravegheze. Nu mi se pare firesc să strâng gunoiul lăsat de animalele vecinilor sau să astup gropile care le fac găinile când râcâie în pământ. Animalele intră în grădini și ne scormonesc bucatele și, mai mult, mai trecem cu mașinile pe stradă și trebuie să ne ferim de ele, că dacă dăm peste ele trebuie să le plătim. Ar trebui ca reprezentanții primăriei să ia măsuri pentru acest lucru. Din câte știu eu există o hotărâre de consiliu din anul 2011 în care se precizează că animalele domestice nu au voie pe domeniul public și că se aplică sancțiuni. Eu nu am văzut să se respecte această lege, sau măcar vecinii mei să primească un avertisment”, a declarat, pentru GDD, un bărbat din localitatea Petrila.

Nemulțumirea oamenilor a ajuns și la urechile edililor orașului care spun că s-au aplicat sancțiuni în acest caz și că se vor axa pe această problemă pentru a elimina discordia dintre vecini. Edilii știu că acest obicei a devenit nefiresc și spun că animalele nu au ajuns doar în curtea vecinilor ci și în parcurile din oraș.

„Într-adevăr există un proiect de hotărâre al consiliului local, numărul 127 din 2011 în care este interzis accesul animalelor domestice pe domeniul public. Noi am pus afișe pe anumite străzi și vom pune și în continuare pe toate străduțele. Vom lua măsuri pentru ca această problemă să nu devină un obicei”, a declarat, miercuri, pentru GDD, Vasilică Jurca, viceprimarul orașului Petrila.

Potrivit sursei citate, anul trecut, Poliția Locală a aplicat în jur de 20 de sancțiuni pentru cei care nu și-au supravegheat animalele. Unele dintre sancțiuni au fost contestate în instanță, însă contestatarii au pierdut procesul și au fost obligați să plătească amenda.

Sancțiunile pentru încălcarea hotărârii de consiliu încep de la 200 de lei și pot ajunge până la 1.000 de lei.

Iulia BĂLUȘĂ

Comenteaza

Comenteaza