APM Hunedoara își bate joc de Justiție

115

Încălcarea hotărârii judecătorești definitive în cazul râului Taia, parte a infringementului pe microhidrocentrale

Valea râului Taia era una dintre cele mai pitorești din Carpații Românești. Dar gașca de indivizi puși pe îmbogățire din certificate ”verzi”, cunoscută ca ”mafia microhidrocentralelor”, a pus ochii pe ea. Nu a contat că zona respectivă avea dublu statut de protecție, de rezervație naturală și de sit Natura 2000. În anul 2013, Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a emis o decizie de încadrare strict ilegală, fără evaluarea impactului asupra mediului și fără evaluare adecvată, și a început măcelul. Au făcut un drum de acces, au defrișat habitatul prioritar 91E0 (arinișul), au mutilat albia râului și i-au acoperit cu moloz lunca. Au distrus și habitatul unei specii prioritare, racul de ponoare, aflată aici la marginea arealului speciei. Un amplu studiu al specialiștilor din mediul academic, realizat de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, descrie situația de pe Taia. [1]

Decizia de încadrare ilegală a fost contestată de societatea civilă de mediu, dar APM HD a răspuns cu minciuni flagrante. Garda Națională de Mediu s-a deplasat la fața locului fără să ia nicio măsură. Iar Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, care trebuia să administreze și siturile Natura 2000 suprapuse pe parc, a tolerat ecocidul.

Apoi cazul a ajuns în instanță. În paralel, lucrările ilegale au continuat, valea a fost mutilată și râul deviat în conductă.

Ca să-și acopere urmele, autoritățile de mediu au schimbat limitele rezervației Cheile Taia, pe ascuns, fără nicio consultare publică.

În cele din urmă Asociația Bankwatch România a câștigat definitiv procesul cu APM Hunedoara și atât autorizația de mediu cât și decizia de încadrare (care ținea loc de acord de mediu), au fost anulate. Astfel hidrocentrala a fost închisă și râul a fost eliberat din țeavă, revenind pe vechea albie milenară. Natura a început să-și vindece rănile, dar legea nu a fost aplicată. Fiind vorba de construcții ilegale, în plină natură, trebuia să se aplice legislația comunitară privind daunele de mediu (transpusă prin OUG 68/2007), construcțiile trebuiau demolate iar suprafețele aduse la starea inițială (pe cât posibil).

În schimb, iată că se întâmplă opusul. APM Hundoara încalcă Decizia 3663/2018 a Curții de Apel Alba Iulia și declanșează procedura ilegală de emitere a unei noi autorizații de mediu. 

Este unul dintre cele mai grave abuzuri din ultimii ani! Pentru ca un titular de proiect să poată solicita o autorizație de mediu, trebuie mai întâi să aibă un acord de mediu. Ori proiectul MHC de pe Taia nu are un acord de mediu. Decizia de încadrare care ținea loc de acord de mediu a fost anulată de instanță. Mai mult, hotărârea Tribunalului Hunedoara menționa clar că: ”față de localizarea proiectului și față de dispozițiile legale incidente cauzei sus prezentate nici nu era posibilă efectuarea de investiții sub forma construirii de microhidrocentrale”. Iar Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe.

Este o ignorare ostentativă a deciziei judecătorești de către autoritătile de mediu. Și nu pe orice caz, ci pe un caz pentru care avem acum deschisă procedura de infringement! Deci este și o sfidare a Justiției, și o sfidare a Comisiei Europene.

Nu putem tolera ca atât de puținele și grelele victorii în instanță ale societății civile de mediu românești să fie încălcate ostentativ. Dacă toleram acest caz, înseamna că nici nu mai are sens să luptăm în instanță pentru natură. Și, având autorități de mediu complet denaturate, Justiția era singura șansă pentru natură.

Abuzurile nu se opresc la mutilarea patrimoniului natural, la încălcarea legislației de mediu. Firma Hidro Clear S.R.L. a câștigat cu siguranță o avere din certificate verzi, plătite de noi toți, în cei trei ani și jumătate de funcționare ilegală a hidrocentralei. Este vorba de un ajutor de stat acordat ilegal, pentru o hidrocentrală care a funcționat ilegal. Trebuia să se facă toate demersurile necesare ca acești bani, furați din buzunarele noastre, să fie returnați.

APM Hunedoara a postat pe site un bilanț de mediu de un fals grotesc. [2]

În acesta scrie că: ”Nu va fi afectat numeric și structural ihtiofauna râului Taia;”

Adică se reduce habitatul acvatic la o zecime, iar numărul peștilor din acest habitat rămâne constant. Este ca și cum ai defrișa 90% dintr-o pădure și ai declara că numărul copacilor rămâne același.

Pe procedura de autorizare declanșată ilegal, APM Hunedora organizează miercuri, 12 iunie, la ora 15, la Casa de Cultură din Petrila, un simulacru de dezbatere publică, ca să bage râul înapoi în țeavă. Dacă mai sunt, în Valea Jiului sau în județul Hunedoara, pescari sau iubitori de natură în general, care nu mai vor să stea cu mâinile-n sân, îi invităm să vină la dezbatere și să-și exprime opoziția față de încălcarea deciziei judecătorești, față de secarea râului în arie protejată.

https://www.declic.ro

Comenteaza

Comenteaza