Asociația Colonia Veselă câștigă premiul Asociației Fondului Național Cultural cu proiectul Exploatarea Culturală Petrila

61
de Alina PIPAN

Asociația Fondului Național Cultural (A.F.N.C.) a acordat premiul pentru „Activare culturală în spațiul public” pentru anul 2018 pentru proiectul „Colonia Veselă”. 

Gala de premiere a avut loc marţi, la București, iar trofeul a fost primit de echipa Ion Barbu, Cătălin Cenușă, Vasile Jurca, Ilinca Păun Constantinescu, Suzana Dan, Cristina Bobe și Mihai Danciu.
Proiectul Exploatarea Culturală Petrila a fost depus la inițiativa Loredanei Gaiță  în martie, și s-a consumat pe parcursul lunii august 2018. Iată că munca de peste an a câștigat recunoaștere din partea AFCN. Exploatarea Culturală Petrila a invitat localnici și turiști la o serie de proiecte culturale constând în tururi ghidate ținute de cei care au lucrat în mină, concerte, piese de teatru și dezbateri publice. A fost creat un traseu expozițional în care Sala de dispecerat, Sala mare de pontaj, Atelierul mecanic, Școala de calificare și fostele vestiare au fost transformate temporar în expoziții industriale sau antropologice.  Au participat activ, au muncit necontenit Ion Barbu, Suzana Dan, Renée Renard, Ciprian Chirileanu, Ovidiu Zimcea, Ilinca Păun Constantinescu, Auăleu Teatru și Cătălin Cenuşă.
„Chiar mai fidel contextului ar fi titlul de activare culturală pentru devenirea unui spațiu public, evenimentul fiind (încă) o metodă de atragere a atenției locuitorilor, foștilor locuitori, administrației locale și a mediului cultural național asupra potențialului de reconversie a fostei mine Petrila”, menționează Loredana Gaiță.
Petrilenii au susținerea echipei artistice timișorene care lucrează la proiectul Capitalei Culturale,  TM2021.

Comenteaza

Comenteaza