Asociaţia Petro Aqua şi Mina Petrila au celebrat-o pe Ocrotitoarea minerilor

328
Aşa cum ne-au obişnuit în ultimii şapte ani cei de la Asociaţia Ecologică Petro Aqua Petroşani şi de la Mina Petrila, pe 4 decembrie la Peştera Bolii a avut loc o serie de acţiuni dedicate Sf. M. Mc. Varvara – Ocrotitoarea minerilor.
Începând cu orele 10:00, peste 100 de lucrători din industria minieră a Văii Jiului şi ecologişti, membri ai asociaţiei, s-au reunit din nou în peşteră, pentru a fi prezenţi la manifestările puse la cale de organizatori. Printre aceştia i-am observat pe doi dintre organizatorii din partea Petro Aqua, preşedintele Imre Szuhanek şi pe vicepreşedintele Ovidiu Rizopol, dar şi pe doi dintre organizatorii din sistemul minier – oameni apropiaţi şi asociaţiei ecologice –, doi foşti directori generali: Constantin Jujan – directorul Minei Petrila şi Daniel Surulescu – directorul Staţiei de Salvare Minieră. Au mai fost prezenţi şi reprezentanţi din cadrul conducerii SNÎMVJ Petroşani, Constantin Lupu – director general INCD-INSEMEX, consilierii locali Petru Drăgoescu şi Gheorghe Bobar (însoţit de câţiva ingineri pensionari), Michael Melczer (Gerom), Bujor Bogdan, fost prefect al judeţului şi un mare iubitor de munte şi natură.
După intonarea Imnului Minerilor şi după servirea unui pahar de ţuică fiartă sau vin fiert, pentru ca frigul din peşteră să fie mai puţin simţit, părintele petrilean Adrian Boantă a oficiat o slujbă de sfinţire a noii icoane cu Sf. Varvara, amplasată la altarul improvizat din peşteră. Apoi, în cinstea minerilor căzuţi la datorie s-au depus lângă altar câteva jerbe de flori şi s-a ţinut un scurt moment de reculegere.
S-au rostit şi câteva discursuri, dar foarte scurte, atmosfera din peşteră fiind una de sărbătoare şi deloc plicticoasă. Glumele au fost la ele acasă, iar buna dispoziţie s-a văzut pe faţa tuturor. După aceste momente, toată lumea a ieşit din peşteră şi s-a îndreptat către micuţa căbănuţă a ecologiştilor de lângă drum, unde s-a servit şi tradiţionala fasole cu cârnaţi şi, firesc, câte un nou pahar de ţuică fiartă sau de vin fiert, „ca să ne meargă fasolea mai bine şi să luăm frigul în râs…”.
Un fapt inedit şi hazliu s-a consumat în peşteră. Anul acesta la acţiuni a fost prezent şi un grup de libieni, veniţi la INCD-INSEMEX Petroşani la perfecţionare. Directorul Constantin Lupu a adus delegaţia ca să vadă peştera şi să rămână şi ei cu câteva impresii plăcute din Valea Jiului. Nu ştim cât şi ce au înţeles ei din sărbătoarea minerilor, mai ales că se cam strângeau de frig, dar de fericiţi erau fericiţi, strigătele şi chiuiturile lor auzindu-se prin toată peştera. La plecare le-am făcut şi noi câteva poze.
Declaraţii
Constantin Jujan (directorul Minei Petrila): „Este o continuare a tradiţiei începută în urmă cu şapte ani. Astăzi este o zi sfântă pentru noi, pentru mineri. De aceea se organizează mai multe acţiuni, la Biserica Sf. Varvara, în alte locuri, precum şi la această icoană din peşteră. Acest prilej face ca să ne întâlnim la peşteră cu vechi colaboratori, cu actuali colaboratori, un moment deosebit, an de an. Locul nu e ales întâmplător, peştera poate fi asemănată cu o galerie, cu intrarea într-o stâncă, aşa cum este şi legenda Sfintei Varvara”.
Imre Szuhanek (preşedintele Petro Aqua): „O implicare deosebită la acţiunea de azi a avut-o Mina Petrila. Trebuie să mulţumesc în numele asociaţiei domnului Jujan, care a reuşit să mobilizeze şi multă lume, faţă de anul trecut, când au fost vreo 20 de persoane. În momentul de faţă e lume mult mai multă, oameni care slujesc mineritul şi care se bucură acum de ziua lor”.
Ovidiu Rizopol (vicepreşedintele Petro Aqua): „Suntem foarte bucuroşi că reuşim să avem continuitate în această manifestare de sărbătorire a Sfintei Varvara – Ocrotitoarea minerilor, dar şi a minerilor noştri, pentru că, încet-încet, observăm că Sfânta Varvara este cam singura care-i mai ocroteşte pe bravii ortaci, instituţional fiind tot mai evident că mineritul este pe an ce trece tot mai abandonat. Trist ce se întâmplă, dar spre bucuria mea, a noastră, anul acesta suntem mult mai mulţi la peşteră, ceea ce este minunat”.
Constantin Lupu (director general INCD-INSEMEX): „Este o zi importantă pentru mineri, în principal, dar şi pentru institutul nostru. De aceea mă bucur că mă aflu azi aici împreună cu colegi şi prieteni din industria minieră şi nu numai. Vreau să vă mai spun că avem un moment deosebit. În cadrul institutului se află o delegaţie din Libia, pe care am invitat-o la acest eveniment”.
Gheorghe Bobar (inginer pensionar): „Mă simt foarte bine azi aici şi vreau să vă spun că nu pot uita că şi eu sunt o parte componentă a marii familii de mineri. Chiar dacă am ieşit la pensie, de fiecare dată când e vorba de o manifestaţie minerească particip cu plăcere pentru că mineritul face parte din mine, în minerit mi-am petrecut tinereţea şi cea mai pare parte din viaţă. Şi tot în minerit am cei mai mulţi prieteni… De aceea urez La Mulţi Ani şi Noroc Bun! tuturor minerilor din Valea Jiului, atâţia câţi au mai rămas în sistem”.
Cornel Porfire (miner): „E o petrecere frumoasă. Fiind vorba de o sărbătoare a minerilor, ne face plăcere să ne adunăm aici la un pahar de ţuică, la o discuţie despre ale noastre, la o revedere cu oameni pe care nu i-am văzut demult. Am mai fost şi anul trecut şi tot aşa frumos a fost. Din păcate, mineritul actual se află între bune şi rele. Noi la Petrila suntem pe închidere, trebuie să ţinem de muncă cât mai e… Apoi nu ştiu ce va mai fi. Dar, oricum, viitorul mineritului trebuie să mai existe, asta e clar”.

de Corneliu BRAN

http://www.zvj.ro

Comenteaza

Comenteaza