Aspecte ale alegerilor în estul Văii

308
de Corneliu BRAN
Subsemnatul a fost prezent la câteva secţii de votare din Petroşani, informându-se asupra situaţiei alegerilor la Petroşani şi Petrila, până în jurul orele 14,00.
Petroşani – linişte şi pace
În municipiul Petroşani practic nu s-a simţit că duminică este zi de vot. Nu ştim cum se vor fi schimbat lucrurile în intervalul orar 14,00-21,00, dar până la orele 14,00 la Petroşani votaseră undeva spre 13%. Aceasta în condiţiile în care pe la orele 12,00 media prezenţei la vot, a fost  de circa 8%! Deci, după ce creştinii au ieşit din biserici şi s-au dus să voteze, în circa 2 ore, procentul a crescut cu 5%!
Prima secţie vizitată a fost cea unde votează de obicei şi primarul municipiului, secţia 144 de la Clubul Şcolar Sportiv Petroşani. Nu l-am prins pe edil la vot, dar pe la orele 12 am aflat că din 1.063 de oameni votaseră fix 62 de persoane!
La polul opus, la nici 100 de metri de această secţie de votare, la una din cele două secţii amenajate la Şcoala Gimnazială „I.G. Duca”, corpul vechi, anume secţia 141, votaseră până la 12,20 de minute, 10, 3% cetăţeni.
Poliţiştii se aflau la datorie. De la ei am aflat că „n-au fost probleme deosebite”. Nici n-ar fi avut cum, din moment ce lumea nu se prea înghesuia…
La fel stătea situaţia şi la secţia de votare amenajată la Colegiul Industrial, unde nu se înghesuia lumea, la orele 13,00 prezenţa fiind acolo undeva spre 11%.
La Petrila poliţişti decât votanţi…
L-am găsit pe primarul Ilie Păducel la primărie. „Tocmai vin de pe teren, am făcut un tur al secţiilor de votare, acum, înainte de prânz, să văd cum decurge procesul de votare”, ne-a declarat primarul Ilie Păducel. Care ne-a mai menţionat că prezenţa e destul de slabă, destul de mult sub cea a alegerilor electorale din 2012: „Totuşi, unii de la o anumită firmă de utilităţi şi de la un anumit partid au fost bine mobilizaţi şi au votat la mai multe din secţiile noastre de votare”, ne-a spus unul din angajaţii primăriei Petrila, cu care am stat puţin de vorbă.
De la comandantul Poliţiei Oraşului Petrila, comisarul şef Ovidiu Zaharie, am aflat că la Petrila, până aproape de orele prânzului, n-au fost probleme deosebite: „Persoana care mereu îşi dădea foc, cu aceste prilejuri, este internată la psihiatrie, aşa că nu va mai face deliciul presei şi nu se va mai auzi de Petrila prin ţară cu acest exemplu negativ”.
Din ce am înţeles de la comisarul şef din Petrila, la Petrila existau pregătite să intervină în caz de nevoie 4 grupe operative de opt persoane, iar 24 de poliţişti erau angrenaţi încă de sâmbătă la paza ordinii şi liniştii publice de la toate secţiile de vot din Petrila.
„Acum o oră, unul dintre oamenii noştri, împreună cu alte persoane avizate de la secţia de vot, au mers la Azilul de Bătrâni din Lonea, pentru că a fost solicitat acest lucru”, ne-a mai spus comandantul poliţiei din Petrila.
În ceea privinţa prezenţei la vot, nici la Petrila, la orele 14,00, nu depăşea 14%.

Comenteaza

Comenteaza