Avram Iancu, înaintea startului la ultramaratonul de la Polul Nord

265

Bibliotecarul Avram Iancu, din Petroşani, va pleca sâmbătă dimineaţa cu avionul spre Canada pentru a participa la ultramaratonul de la Cercul Polar de Nord „Arctic 6633 Ultra”, al cărui start va fi dat pe 9 martie din Eagle Plains (Yukon) şi se va încheia la Tuktoyaktuk.

Sportivii vor trebui să străbată 576 de kilometri în condiţii extreme cu zăpadă şi temperaturi care pot ajunge la minus 50 de grade Celsius, tot traseul trebuind să fie parcurs în cel mult opt zile. „Simt greutatea acestui moment emoţionant şi, totodată, dificil pentru mine. În curând, între cele două linii, de start şi de sosire, vor vorbi faptele”, a declarat vineri Avram Iancu.

Polisportivul din Petroşani a spus că s-a pregătit pentru acest ultramaraton în condiţii de iarnă grea, a alergat în Munţii Parâng la peste 2.000 de metri şi a tras după el sania specială cu care se va prezenta în concurs, aceasta cântărind, împreună cu echipamentul, circa 25 de kilograme.

„Echipamentul este adaptat pentru zona arctică, astfel încât să reziste la temperaturi de minus 50 de grade Celsius. Pentru transportul acestuia folosesc o sanie specială, prevăzută cu roţi care se pot rabata în cazul în care zăpada este prea mare şi nu mai pot fi utilizate”, a explicat Iancu.

Potrivit acestuia, hrana pe care o va folosi în zilele de concurs este deshidratată şi se prepară prin turnare de apă caldă peste ea. De asemenea, sportivul va folosi un sac de dormit special pentru situaţiile în care ar fi nevoit să se odihnească afară. „După părerea mea, una dintre porţiunile dificile de pe acest traseu este cea cuprinsă între punctele de control 5 şi 6, deoarece între acestea este o distanţă de 121 de kilometri, ceea ce înseamnă că toţi concurenţii vor fi nevoiţi să doarmă afară, sub cerul liber. De acea noapte îmi va fi foarte frică. În rest, nu am temeri”, a arătat Avram Iancu.

Sportivul din Petroşani va pleca sâmbătă, cu un avion de linie, spre Vancouver, de unde organizatorii concursului vor prelua competitorii cu maşinile şi-i vor transporta până la Eagle Plains.

Bibliotecarul Avram Iancu este cunoscut pentru performanţele prin care a traversat înot Canalul Mânecii, în august 2016, şi apoi întreg cursul Dunării unde a înotat 2.860 de kilometri, în vara anului trecut.

AGERPRES

Comenteaza

Comenteaza