Avramescu și Rîureanu cer insolvența CEH

448

Numărul firmelor care cer instanței să declare insolvența Complexului Energetic Hunedoara a ajuns la 13. Solicitările au fost cuplate într-un singur dosar al cărui termen de judecată a fost stabilit pentru 3 septembrie.

În iunie erau opt societăți care s-au adresat Tribunalului Hunedoara cerând insolvența Complexului Energetic Hunedoara. Acu numărul societăților care cer insolvența a ajuns la 13.

Romlink Invest SRL, Instal Comimpex 2006, Arteca Jilava, Boștină și Asociații SPRL, Delta Plus Trading, Meridian Electro Construct, Brenntag SRL și Ureserv erau firmele care ceruseră insovența CEH până în luna iunie. La momentul august, în dosar au mai apărut Upsrom Industry Târgu Jiu, Grupul Industrial Electrocontact SA Botoșani, Foretex Food Distribution, Telecerna și Upsrom Petroșani.

După cum se poate observa, printre societățile care cer insolvența Complexului Energetic Hunedoara se regăsește și societatea lui Sorin Avramescu, Fortex FOOD, fosta GTS Company, cea care asigură masa caldă a minerilor.

Upsrom Industry Târgu Jiu este un soi de ”soră” a Upsrom și Upsureem Petroșani. Societatea care produce echipament minier a devenit, în ultimii ani, atât de prosperă încât inspectorii de la Garda Financiară nu au reuşit să dea de urma tuturor sediilor pentru a verifica activităţile ei financiare. Contractele acesteia cu Societatea Huilei/Complexul Energetic Hunedoara continuă, dar prin intermediul unei firme (sucursale) înregistrate în Târgu Jiu ce are un punct de lucru în Petroşani.

Pe parcursul anilor, Upsrom Petroşani, societatea lui Petru Rîureanu, a intrat în procedură de faliment, iar UPSRUEEM-ul a falimentat deja.

În urmă cu mai mulți ani, activitatea de la Upsrom a făcut obiectul unui dosar de cercetare instrumentat de politiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Oamenii legii au propus trimiterea în judecată a celor patru foşti administratori ai firmei UPSROM – Petre Rîurean (ca director general al UPSROM SA), Sorin – “Lubeniţă” Joavină (vărul lui Adrian Mititelu), Iulian Siclitaru (partenerul de afaceri al patronului Universităţii Craiova) şi Cristina Hrituleac – toţi acuzaţi de evaziune fiscală, pe motiv că, în perioada 2000 – 2005, au reţinut de la salariaţi şi nu au virat în termenele legale la bugetul general consolidat al statului impozitele şi contribuţiile cu reţinere la sursă. Conform anchetatorilor, prejudiciul  nerecuperat era de 1.580.527 de lei. Dosarul, care s-a aflat “la păstrare” în sertarul lui Gheorghe Stoian, fostul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost, în sfârşit, luat de DIICOT structura centrală. Dar nu oricum, ci la solicitarea Serviciului Român de Informaţii. SRI descoperind la UPSROM ceva care, se pare, le-a scăpat anchetatorilor. Ei au interceptat şi înregistat legal, timp de doi ani, convorbirile telefonice ale omului de afaceri. Mititelu a fost acuzat, prin acel raport,  de încălcarea siguranţei naţionale, prin sabotarea industriei miniere.

Și printre cei care vor insolvența CEH se numără și cei care controlează Telecerna, societate considerată a fi una de casă, care a avut contracte în special cu Termocentrala Mintia.

Telecerna face parte din grupul de favorite, alături de LCC și GFR, pentru care fosta conducere a CEH, pe mandatul lui Aurel Niculescu, a lăsat bilete la ordin. Parte din documentele de plată ar fi fost semnate chiar de Valentin Brânzea, care de vreo două luni este secretar de stat în ministerul Energiei.

Pe mandatul guvernării PSD, ordonanța corporatistă a fost doar o umbrelă pentru ca partidul să-și numească în funcții oamenii. Nu a contat că pălăria de director general sau director adjunct a fost mult prea mare pentru cei susținuți politic, ci doar faptul că partidul avea asigurat controlul societății naționale cu capital integral de stat.

Pe același mandat al PSD, directorii numiți politic au adus complexul în pragul falimentului, la acest moment datoriile fiind de ordinul sutelor de milioane. Și, pentru că au fost numiți politic, niciunul dintre cei răspunzători pentru situația creată nu a fost tras la răspundere. Ba mai mult, ca o recompensă, unii dintre ei mai sunt încă menținuți în funcții. Pe mii de lei lunar.

În tot acest timp, complexul hunedorean a acumulat datorii de peste 900 de milioane de lei.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza