Azi, la licitaţia pentru închirierea păşunilor jiene, s-a renunţat la pasul uriaş al lui Gulliver şi s-a impus tuturor „pasul piticului”

253
de Mihai BARBU
La Petrila astăzi se reia licitaţia publică deschisă pentru închirierea păşunilor din proprietatea privată a oraşului. Vor fi scoase, din nou, la licitaţie faimoasele păşuni Piciorul Caprei, Cotul Ursului, Plaiul Frunţii, Buha şi Cibanu Corici.
Vă reamintim faptul că, la licitaţia anterioară, dl. Curtean Dorin a licitat, la cacialma, sume imense spre a putea ajunge în frunte, pentru ca, ulterior, să renunţe în favoarea unor apropiaţi care licitaseră sume mult mai modeste.
Vă aducem aminte că la Piciorul Caprei s-au oferit 3.100 lei/ ha/ an, sărindu-se brusc la această sumă de la doar 165 lei/ ha/ an.
La Cotul Ursului s-a ajuns la 2.500 lei/ ha/ an de la 205 lei/ ha/ an. La fel s-a procedat cu Buha, unde, de la 160 lei/ ha/ an, s-a licitat direct suma de 2.200 lei/ ha/ an. La păşunea Cibanu Corici de la 205 lei/ ha/ an s-a licitat (şi s-a câştigat) cu 2.100 lei/ ha/ an. Aceste salturi băneşti imense şi, la urma urmei, total nerealiste folosite la licitaţia de închiriere a păşunilor jiene a produs multă zarvă printre cei care au participat la această comedie tristă.
Am scris atunci că o posibilă soluţie pentru revenirea la normal ar putea fi apelarea la o metodă tradiţională de licitare, fixându-se un pas de licitare rezonabil. Iată că, acum, am constat faptul că nu am vorbit în pustiu. Pasul de licitare a fost stabilit, la licitaţia de azi, la 5 lei. Pornirea se va face de la 60 lei/ ha/ an.
O situaţia similară celei de la prima licitaţie a fost observată şi studiată, cu mult timp înainte, de însuşi Nicolo Machiavelli. El zicea, atunci, că „sunt pe lumea aceasta oameni care, imposibili să se ridice pe ei măcar cu un deget, ţintesc să se înalţe pe ruinele altora”. Cei care au participat la acea licitaţie ştiu despre cine vorbesc. Acum, că s-a evitat posibilitatea de a mai licita fantezist, să sperăm că vor câştiga oierii autentici din lumea jiană.

Comenteaza

Comenteaza