Banii pentru închiderea minelor Lonea și Lupeni întârzie. Vor fi cuprinși în bugetul pe 2017 al Ministerului Energiei

223

Subvenția pentru minele Lonea și Lupeni din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pe care statul român vrea să le închidă în baza deciziei aprobată în 2010 de Comisia Europeană, nu au ajuns la unitatea energetică și nici nu vor ajunge prea curând.

Banii cu care Comisia Europeană a fost de acord, ar fi trebuit să ajungă la CEH încă din decembrie anul trecut, au fost aprobați de statul român  care însă nu a aprobat și hotărârea prin care urmau să fie direcționate fondurile către entitatea energetică.

Cele 200 de milioane de lei nici nu vor ajunge prea repede la CEH. Conform bugetului de venituri și cheltuieli propus pentru Ministerul Energiei, banii vor fi cuprinși în bugetul de anul acesta, urmând să fie transferați într-un cont de venituri al bugetului de stat.

”În baza Ordonanței de Urgență nr. 99/15.12.2016 privind unele măsuri pentru salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, suma de 200.000 mii lei destinată închiderii a două mine de huilă necompetitive din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a rămas neutilizată la sfârșitul anului bugetar 2016 și se va utiliza în anul 2017 cu aceeași destinație. Suma de 200.000 mii lei se transferă în primele 5 zile lucrătoare de la aprobarea legii bugetare de către Ministerul Energiei într-un cont de venituri ale bugetului de stat”, se arată în proiectul de buget pentru Ministerul Energiei.

Informațiile GDD arată că hotărârea de Guvern necesară alocării ajutorului de stat pentru minele Lonea și Lupeni este finalizată, însă nu a ajuns pe masa Executivului până acum. Ca atare, CEH așteaptă după banii avizați de Comisia Europeană, la fel cum s-a întâmplat și în urmă cu doi ani cu împrumutul necesar pentru achiziționarea certificatelor de carbon.

În 24 noiembrie 2015, Comisia Europeană a avizat ajutorul de stat pentru minele Lonea și Lupeni, unități ale Complexului Energetic Hunedoara. Cele două unități miniere vor primi astfel subvenție de la statul român, acestea urmând a fi incluse pe programul de închidere în baza deciziei 787/2010 a Comisiei Europene.

În aceeași săptămână, în ședința de Guvern în care s-a aprobat cea de-a doua rectificare bugetară, Ministerului Energiei i-au fost alocate 222,4 milioane de lei, din care 200 de milioane de lei sunt pentru schema de ajutor de stat pentru închiderea celor două unități miniere din cadrul CEH.

La începutul lunii noiembrie, Guvernul a adoptat un memorandum privind modificarea unui ajutor de stat acordat Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere a două mine neviabile, care acum sunt administrate de Complexul Energetic Hunedoara.

”Ajutorul de stat aprobat în baza prevederilor Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ crește cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilă necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Minieră Lonea și Exploatarea Minieră Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activității și necesită trecerea lor imediată în programul de închidere. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024”, se arată în Memorandumul aprobat de Executiv.

Potrivit Guvernului, prin modificarea ajutorului de stat acordat SNÎMVJ, se va putea realiza în condiții de siguranță și protecția mediului, cu conservarea straturilor de cărbune și evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în cazul nerespectării prevederilor specifice închiderii minelor, unitățile Lonea și Lupeni.

Procesul de închidere a minelor Lonea și Lupeni presupune, potrivit Guvernului,  recuperarea și aducerea la suprafață a utilajelor (motoare, redresoare, stații de transformare etc.) existente în subteranul celor două exploatări, componente care conțin lubrifianți ce pot polua apele subterane.

România a notificat Comisia Europeană despre intenția de a închide încă două unități miniere. Potrivit Agerpres, finanţarea publică pe care intenționează statul este în valoare de 447,8 milioane de lei (aproximativ 99 de milioane de euro) pentru a se asigura că închiderea minelor Lonea și Lupeni se face în condiții de siguranță.

”Din evaluarea Comisiei a reieşit că, în conformitate cu Decizia Consiliului, ajutorul vizează facilitarea procesului de închidere, urmând ca un sprijin financiar în valoare totală de 233,7 milioane de lei (aproximativ 52 de milioane de euro) să fie acordat lucrătorilor care îşi vor pierde locul de muncă ca urmare a închiderii minelor. Sprijinul de stat va servi, în special, la finanţarea salariilor compensatorii pentru personalul disponibilizat, a programelor de reconversie profesională destinate foştilor angajaţi şi a altor prestaţii sociale pentru respectivii lucrători. Acest sprijin va fi utilizat, de asemenea, pentru întreprinderea măsurilor necesare de siguranţă în subteran care au legătură cu închiderea minelor, pentru reabilitarea arealelor miniere şi pentru recultivarea terenurilor după închiderea minelor. Cu restul ajutorului, respectiv 214,1 milioane de lei (aproximativ 47 de milioane de euro), se vor acoperi pierderile de producţie ale minelor până la închidere”, scrie bizenergy.ro.

Închiderea minelor Lonea și Lupeni  se va realiza până la sfârșitul anului 2018.

Minele Lonea și Lupeni ar urma să beneficieze de banii necheltuiți de Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, în total fiind vorba, până la finele lui 2018, de circa 234 milioane de lei, acești bani putând fi folosiți pentru acoperirea diferenței dintre prețul de cost și cel de vânzare al huilei extrasă de cele două unități miniere.

Subvenția reprezintă o infuzie de capital care va ajuta Complexul Energetic Hunedoara să rămână la o limită de supraviețuire până când activitatea minieră va fi separată de cea energetică.

Potrivit informațiilor GDD, o primă tranșă din subvenție trebuia să ajungă la cele două unități miniere în luna decembrie.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza