Bărbatul care a anunțat accidentul: NU noi am provocat avalanșa care s-a produs în Retezat

656
Bărbatul care a anunțat, sâmbătă, accidentul din Retezat, reprezentant al Asociația Christian Adventure, a declarat că nu grupul format din 51 de turiști pe care îl coordona a provocat avalanșa în urma căreia și-au pierdut viața Dor Geta Popescu și Erick Gulacsi.
Au luat-o pe traseul acela, era zonă de avalanșă clar și evenimentul s-a produs. Avalanșa nu a fost declanșată de noi pentru că noi eram mult mai înainte”, a spus bărbatul.
Cele două grupuri – cel format din cele 51 de persoane și cel surprins de avalanșă, format din 7 persoane – s-au întâlnit pe traseu, în drum spre creastă. La un moment dat, cele şapte persoane, între care şi cei doi copii care și-au pierdut viața – Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, au mers pe o altă rută.
Noi nu ne-am deplasat pe un traseu cu risc de avalanșă, întotdeauna am evaluat bine, unde erau zone expuse pur și simplu le-am ocolit pentru că din cauza zăpezii foarte mari a apărut acest risc. De aceea am ales acel traseu pe creasta muntelui. Dacă nu ne duceam și noi pe acolo, dar nu era cazul. Au zis că vor veni și ei cu noi, că vor merge pe acel traseu, dar când a fost bifurcație pur și simplu ei au luat-o înainte pe jos, în dreapta, noi am luat-o în stânga. Am crezut că vor face acea buclă și că vor urca și ei în creastă. Vizibilitatea fiind foarte mică nu i-am mai văzut ulterior și eram preocupat mai mult de grupul meu decât pe unde au luat-o alții”, a mai povestit bărbatul.
Grupul format din 51 de persoane și-a continuat ascensiunea spre creastă, însă la un moment dat au auzit țipete.
Distanța între noi și ei în momentul în care s-au auzit țipetele era vreo 700-800 de metri. Noi eram sus pe creastă și ei erau în vale, iar accidentații erau jos, în Căldarea Berbecilor, duși tocmai la vale. Am abandonat ascensiunea, ne-am întors undeva în Vale și am așteptat să ne regrupăm”, povestește bărbatul care a anunțat accidentul la 112.
Cel mai greu a fost să-i convingă pe părinții care și-au pierdut copiii să-i abandoneze.
Cel mai dramatic lucru care s-a întâmplat ieri a fost echipa pe care am trimis-o acolo să convingă părinții să-și abandoneze copiii care erau decedați și să urce în creastă, să vină alături de noi. Dacă nu făceau acest lucru ei erau doi bărbați, două femei și o fetiță, cei care au scăpat, dacă nu făceau acest lucru exista posibilitatea să moară și ei la locul respectiv, pentru că temperatura era între -15, -20 de grade. Ei erau răniți, debusolați și nu aveau simțul orientării. Nu aveau semnal GSM, adică nu puteau anunța accidentul, nu putea veni nimeni după ei”, a mai explicat bărbatul.
Potrivit sursei citate, e posibil ca micuții să fi murit ca urmare a faptului că s-au lovit de stânci.
Cred că ăsta a fost și motivul decesului, pentru că în timp ce erau proiectați de acea avalanșă la vale sigur au fost loviți. Ceilalți, adulții, s-au zbătut, au făcut mișcări de înot cum se face într-o avalanșă și așa au scăpat. Am înțeles că erau alpiniști experimentați, mai ales copiii, care erau copiii de aur ai alpinismului românesc. Erau echipați, erau oameni de munte. A fost doar neșansa”, susține bărbatul.
Sursa citată, ghid montan și care se afla într-o tabăra organizată în Retezat, spune că riscul de avalanșă a fost anunțat, susținând că ”la munte există risc de avalanșă din luna noiembrie până în luna mai, în toți munții României”.

Comenteaza

Comenteaza