Bătălia pe mina Petrila – Primăria vrea clădiri, poduri și căi de acces spre clădirile ce rămân în picioare

272

Administrația locală din Petrila vrea ca planul de închidere al minei Petrila să fie schimbat, iar societatea care deține minele neviabile și Ministerul Economiei să fie de acord ca o parte dintre clădirele ce alcătuiesc acum patrimoniul minei să rămână în picioare. Mai mult, acum, administrația locală de la Petrila dorește ca în  cadrul proiectului de închidere să se consturiască un pod care să preia traficul greu pe șoseaua de centură, dar să se și execute o evaluare a podului CFR precum și consolidarea acestuia.

 

Aproape de punerea lacătului, atât pe întreaga unitate cât și pe zăcământul de cărbune, mina Petrila a ajuns motiv de controversă între administrație și societatea ce înglobează minele neviabile. Reprezentanții Primăriei Petrila vor ca procedura de închidere a minei Petrila să lase în picioare mai mule clădiri pe care mai apoi să le valorifice prin închiriere, dar și să se construiască, în zona în care se află podul CFR, un pod rutier care să preia traficul auto pe șoseaua de centură.
”Am făcut o solicitare către SNÎMVJ pentru ca în proiectul de închidere al minei Petrila să fie cuprinsă construcția unui pod care să preia traficul de pe drumul național spre șoseaua de centură, astfel încât intrarea pe șoseaua de centură să nu mai fie prin cartierul Bosnia.  Am mai cerut, pe lângă clădirile pe care noi vrem să le păstrăm și expertizarea podului CFR și consolidarea acestuia, dacă se impune. Totodată, am cerut împrejmuirea întregului perimetru și realizarea de căi de acces spre clădirile pe care vrem să le oprim”, a declarat Vasilică Jurca, viceprimarul orașului Petrila.
Potrivit reprezentantului administrației locale de la Petrila, reprezentanții SNÎMVJ ”au obligația să predea comunității locale, la cererea acesteia, situl într-o formă care să nu reprezinte doar iarbă și moloz”.
Directorul SNÎMVJ, Aurel Anghel, precizează că va răspunde, punctual, solicitărilor comunității locale din Petrila.
”Cerințele celor de la Petrila sunt în analiză și vor primi răspuns la fiecare solicitare. Cert este însă un lucru: banii pentru lucrările de închidere sunt doar pentru demolare și ecologizare și, eventual, pentru întreținere de drumuri, în niciun caz pentru alte construcții”, a precizat Anghel.
Viceprimarul de la Petrila speră ca solicitările administrației să fie aprobate pentru că ”trebuie să se țină cont că avem un cuvânt de spus”.
”Dacă nu se ține cont, o să găsim o altă cale”, a mai spus Jurca.
Analiza celor de la SNÎMVJ va fi finalizată săptămâna aceasta, iar mai apoi înaintată celor de la Primăria Petrila.
Administrația locală de la Petrila vrea, cu titlu gratuit, de la Ministerul Economiei, mai multe clădiri pe care dorește să le păstreze.  Dacă va primi clădirile în administrare, Primăria Petrila va face o altă solicitare către Ministerul Economiei pentru a-i aloca banii necesari pentru reabilitarea și securizarea acestora.
Mina Petrila este inclusă pe programul de închidere în baza căruia Uniunea Europeană permite subvenționarea mineritului și trebuie să se închidă în 2016.
Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza