
Într-o sală de festivităţi gătită în ţinută de gală din cadrul Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila, câteva zeci de scriitori din Vale, precum şi alte câteva zeci de iubitori de literatură şi scrieri alese, vineri, 12 mai 2017, a avut loc cea de-a doua ediţie a Cenaclului „Boema”.
Organizatori au fost: Cenaclul „Boema” (sub egida Uniunii Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara), Ziarul Văii Jiului (director Cătălin Docea), Asociaţia „Rosa Multiflora” Petroşani (preşedinte – Costel Avram) şi comisia de cultură a Consiliului Judeţean Hunedoara (reprezentată de doi consilieri judeţeni, Doiniţa Bălănesc şi Ion Hirghiduş).
Două ceasuri pline cu… de toate
În cadrul galei literare, evenimentul principal a fost lansarea a trei cărţi, iar pe parcursul celor două ceasuri cât a ţinut manifestarea literară au existat şi alte câteva momente, printre care şi un minirecital de muzică folk susţinut în reprize de talentatul elev Andrei Şchiopu.
Mai trebuie remarcat că de la eveniment n-au lipsit nici directorul Teatrului I.D. Sîrbu din Petroşani, Cosmin Rădescu, însoţit de doi actori. Unul dintre ei, tânărul şi talentatul Mihai Alexandru, a reuşit să destindă atmosfera printr-un monolog „umoristico-bahic”, ce nu putea lipsi de la un show al boemilor.
Audienţa
Pe de altă parte, trebuie să amintim şi de prezenţa în sală a membrilor Asociaţiei „Rosa Multiflora” din Petroşani, în frunte cu preşedintele lor, Costel Avram, dar şi cu vicepreşedintele Dorel Şchiopu, consilierul local vulcănean. Vorbim aici de o asociaţie strâns legată de ideea de repornire a Cenaclului „Boema” şi care sprijină an de an multe din actele de cultură din Valea Jiului. Fapt pentru care aceştia merită a fi felicitaţi în mod public de fiecare dată, din păcate nefiind mulţi în ziua de azi care mai pun umărul la sprijinirea culturii.
Am văzut prin sală şi mai mulţi prieteni ai ziarului nostru, mulţi nelipsiţi de la astfel de evenimente, mulţi dintre ei de asemenea făptuitori de acte culturale sau culturale, ori sprijinitori ai acestui domeniu. Amintim aici pe vicepreşedintele „Petro Aqua” Petroşani, Ovidiu Rizopol, pe colaboratorii noştri, Dumitru Gălăţan-Jieţ şi artistul plastic petrilean Petrică Birău, pe jurnalistul Ileana Firţulescu şi prietena sa, Mariana Popa, pe jurnalistul Tiberiu Vinţan, pe profesorul petrilean Radu Chinţa cu soţia, pe artistul plastic şi profesorul Robert Humel, pe scriitorii Mihai Barbu, Constantin Cîmpeanu, pe bloggerul Bolog din Cimpa şi lista ar putea continua (dacă am omis pe cineva ne cerem scuze). Nu putem trece peste prezenţa tulburătoare a fermecătoarei consiliere locale petroşenene PSD, Lavinia Grigoriu.
Încheiem prezentarea celor prezenţi prin a semnala prezenţa în sală a scriitorului Cătălin Stanciu din Braşov, prezentat audienţei de către Ion Hirghiduş: „Avem plăcerea să-l avem printre noi pe domnul Cătălin, care a făcut un efort să ajungă la noi tocmai de la Buziaş, citind în ziar de eveniment. Iată de ce este important Ziarul Văii Jiului! Lumea se informează şi află câte ceva. El a făcut un gest impresionant şi îl invităm cu prietenie să vină să ne citească câte ceva din lucrările sale la un viitor cenaclu. Cătălin este psiholog la Braşov şi este produsul şcolii noastre de psihosociologi, dar de pe vremea când aveam studenţi de o valoare deosebită şi care puteau să concureze cu orice student din România de la orice universitate”.
„Locomotiva” Boboc
Primul care a luat cuvântul, undeva cu puţin după orele 17:00, a fost redactorul şef al ziarului nostru, scriitorul Marian Boboc. Practic „locomotiva” acestui cenaclu, iar dacă Boboc n-o spune din modestie, o spunem noi, cei de pe margine, neutri, dar care vrem, nu vrem vedem ce se întâmplă în jur. Marian are şi marele merit de a-i strânge laolaltă pe Ion Hirghiduş (de fapt, meritul îi aparţine lui Ion Hirghiduş – n.r.), Ioan Dan Bălan, Gheorghe Truţă, Valeriu Butulescu, Augustin Ţanca, Constantin Cîmpeanu, Elisabeta Bogăţean, Petre Braiţ şi ceilalţi în acest cenaclu. Am mai spus-o, dacă avem ceva în Vale, avem nişte „boemi” literari de excepţie.
„Bine aţi venit la a doua întâlnire a Cenaclului Boema după reînfiinţarea sa! Am ţinut foarte mult să o facem la Petrila din considerentul că aici a existat un cenaclu foarte puternic, Venus, în care am debutat şi eu. În acest cenaclu au fost scriitori foarte mulţi, foarte buni, nu are sens să-i enumer acum, unii dintre ei ne-au părăsit, dar opera lor rămâne în memoria şi sufletul nostru. Am vrut să facem la Petrila o manifestare, cea de-a doua, pentru faptul că, spre diferenţă de oraşul în care locuiesc eu, Petroşani, aici există o casă de cultură frumoasă, după cum se vede chiar şi foarte primitoare. Mulţumesc domnului Drăghici şi doamnei bibliotecare Bălănesc pentru implicarea în acest moment frumos, sper eu, al zilei de astăzi. Cenaclul Boema nu este doar al Petroşaniului, ci al întregii Văi a Jiului, al iubitorilor de frumos. Următoarea şedinţă sperăm s-o facem la Uricani. Astăzi avem o sarcină frumoasă, aceea de a lansa cărţi. Lansarea pentru o carte este sinonimă oarecum cu botezul acesteia, cu creştinarea ei să zic, este actul în care scriitorul nu mai este el, ci cartea, căreia îi dă drumul îl lume, îl va reprezenta, va vorbi pentru el”, a menţionat Marian Boboc, prezentând apoi cele trei cărţi ce urmau a fi lansate şi pe autorii lor (unul fiind chiar el).
O triplă lansare de carte
Practic „reginele şi regii” acţiunii au fost aceste trei cărţi şi autorii lor, iar aici trebuie să şi amintim cine sunt aceştia: scriitorul şi jurnalistul Marian Boboc cu a sa carte „Valea Jiului all inclusive”, volumul II, o adevărată oglindă a Văii Jiului din perioada antebelică şi interbelică, rod al căutărilor sale în arhive şi biblioteci din presa vremurilor trecute, scriitorul şi profesorul universitar Ion Hirghiduş cu volumul de cercetări filozofice „Aporiile tinereţii lui Ghilgameş” şi poetul petrilean Ioan Dan Bălan cu volumul de poezii „De-a nemurirea”.
Fireşte că după primul moment prezentat mai înainte şi după ce excelentul actor Mihai Alexandru de la teatrul petroşenean a pus în „scenă” episodul comic la care făceam referire (urmat şi de un scurt discurs al directorului teatrului, Cosmin Rădescu), fiecare din cei trei autori şi-a făcut o scurtă prezentare a cărţii. Cei trei scriitori au vorbit puţin şi de celelalte volume lansate vineri şi de autorii lor. În afară de ei, Valeriu Butulescu a venit cu o recenzie amplă a noului volum a lui Marian Boboc, citind audienţei şi câteva dintre pasajele ce i-au plăcut şi care i s-au părut mai interesante. La fel, filozoful şi scriitorul Ciprian Dîrjan s-a ocupat de prezentarea cărţii titratului profesor universitar de filozofie şi scriitor, uricăneanul Ion Hirghiduş. Trebuie remarcat şi la acesta pregătirea textului prezentării şi înalta ţinută profesională în ceea ce înseamnă prezentarea făcută. N-a fost nimic din „avion”, improvizat, totul a fost pregătit printr-un mic eseu de susţinere, lucru mai rar întâlnit pe la noi la astfel de evenimente.
Ar fi mult prea mult să scriem cam tot ce s-a spus timp de circa o oră şi jumătate, dar vom reda câteva pasaje mai relevante din ce au avut de zis vorbitorii.
(va urma)