„Boema” la Petrila (II)

335
de Corneliu BRAN

Într-o sală de festivităţi gătită în ţinută de gală din cadrul Casei de Cultură „Ladislau Schmidt” din Petrila, câteva zeci de scriitori din Vale, precum şi alte câteva zeci de iubitori de literatură şi scrieri alese, vineri, 12 mai 2017, a avut loc cea de-a doua ediţie a Cenaclului „Boema”.
Organizatori au fost: Cenaclul „Boema” (sub egida Uniunii Scriitorilor din România – filiala Alba-Hunedoara), Ziarul Văii Jiului  (director Cătălin Docea), Asociaţia „Rosa Multiflora” Petroşani (preşedinte – Costel Avram) şi comisia de cultură a Consiliului Judeţean Hunedoara (reprezentată de doi consilieri judeţeni, Doiniţa Bălănesc şi Ion Hirghiduş).

Marian Boboc despre cartea sa
„Astăzi voi lansa volumul II la această carte întocmită de mine. În aceste volume vreau să adun tot ce s-a scris de Valea Jiului, bineînţeles la un nivel rezonabil, mai ales din epoca interbelică, poate şi din cea antebelică. Până acum am reuşit, cu sprijinul Asociaţiei Rosa Multiflora să public două volume, al treilea fiind pe drum. Dacă mă ajută Dumnezeu, când mă întorc de la un simpozion o să predau tiparului acestui volum. Încetul cu încetul, tinerii nu mai trebuie să meargă să caute informaţii despre Vale într-o mare bibliotecă. Vor lua aceste cărţi şi vor afla mai simplu ce caută. Aşa cred eu că putem să informăm tânăra generaţie, talentată şi deloc pierdută cum spun unii şi cele ce vor urma, oferindu-le aceste informaţii prin cărţi şi literatură. Nu sunt cărţile mele de căpătâi, dar vor fi de căpătâi pentru ceea ce înseamnă istoria Văii Jiului. Eu sunt rapidist şi când mergeam în Gara de Nord pe vremuri exista o celebră reclamă Nicio masă fără peşte… De aici probabil şi sloganul galeriei rapidiştilor: Nu e peşte ca guvidul/ Şi echipă ca Rapidul! Aşa şi la mine, nicio lansare de-a mea nu-i completă, mai ales la cărţile-document, dacă n-ar fi domnul Valeriu Butulescu. Cred că este la a zecea lansare de carte pe care mi-o prezintă. Această carte lansată azi a reuşit deja să o parcurgă, mi-a spus chiar înainte să începem. Aştept de la dumnealui să ne povestească, deoarece sunt lucruri pe care nu vreau să le ştiu doar eu, ci vreau să le aflaţi şi dumneavoastră”, a menţionat cu umorul caracteristic Marian Boboc.

Valeriu Butulescu 
Referitor la ultima apariţie a cărţilor scriitorului Boboc, am extras din cuvântul maestrului Butulescu următoarele: „Nu ştiam că sunt zece lansări de cărţi ale lui Marian la care am prezentat, dar vă spun că la fiecare am participat, sincer, cu plăcere! Aceasta şi din cauză că acest tip de literatură, pe care Marian l-a scos din praful arhivelor, din sertare şi din dulapuri uitate, aduce în prim-plan istoria noastră. Este uimitor, citind această carte nu credeam că după 50 de ani, trăiţi în Valea Jiului de mine, mai sunt atâtea lucruri de care nu ştiam nimic, chestiuni importante, unele chiar esenţiale pentru ceea ce înseamnă istoria şi existenţa acestei zone (…). Aş vrea să punctez două aspecte. În primul rând, importanţa literaturii memorialistice, pentru că strânge date şi informaţii care, dacă nu s-ar face asta, ar duce la pierderea acestora în negura vremurilor(…). În al doilea rând, este vorba de importanţa acestor date pentru istoria Văii Jiului, istoria locală a unei comunităţi care nu are prea mulţi culegători care să facă asta, cu atât mai mult pot spune că sunt mai preţioase aceste cărţi-document pe care Marian le întocmeşte cu o frecvenţă şi cu o vitalitate de scos în evidenţă şi de apreciat”.

Dîrjan despre „Ghilgameşul” lui Hirghiduş
Profesorul Ciprian Dîrjan a vorbit atât liber, dar a şi citit şi un text compus despre cartea scriitorului Ion Hirghiduş, un „extraordinar prieten al literaturii” după cum l-a prezentat Boboc. A fost destul de vibrant mesajul său. De aceea am extras şi un pasaj relevant: „(…) Am citit cartea domnului Hirghiduş cu foarte mare atenţie, poate şi din perspectiva pe care ne-o conferă statutul acesta de a fi filozofi. Adică, de a fi un pic mai mult decât nimic. Dar există şi o perspectivă ştiinţifică a ceea ce înseamnă filozofia şi din acest punct de vedere domnul Hirghiduş în ultima vreme bag seama că este atras de imaginarul filozofic al culturii române şi al culturii în general. Tocmai de aceea face o carte de eseistică filozofică la graniţa dintre filozofie, imaginar şi poetic. Este o carte de o densitate fantastică. Trebuie şi merită să citiţi cartea şi în general toate apariţiile editoriale ale acestui scriitor din Vale (…) În primul rând, Ion Hirghiduş este poet, dar a face poezie înseamnă să fii filozof. Sau, invers, domnul Hirghiduş este şi poet şi filozof. Conjuncţia nu este valabilă decât dacă ambele propoziţii sunt adevărate. Ambele îndeletniciri sunt legate de ceea ce transpare atât în opera poetică, cât şi în cea filozofică a autorului, datorită existenţei unei poetici a conceptelor. Imaginarul, inconştientul individual, colectiv reprezintă spaţiul poetic în care poezia se întâlneşte cu filozofia. Aceasta rezultă din cartea lui Ion Hirghiduş. Aşadar, aceasta este ultima apariţie editorială a domnului Hirghiduş, apariţie în condiţii editoriale de excepţie, după cum se vede. Această carte reuneşte eseuri de autor, eseuri care după mine nu doar că interpretează, ci şi dau alte sensuri unor concepte deja prezente în cultură sau în spaţiul cultural public. Chiar în eseul care dă titlul cărţii aflăm că nimic nu este mai frumos decât tinereţea, pentru că ea însăşi face posibilă faptele eroice, dar că în ea se află speranţa noastră de a contrazice realitatea devenirii (adică realitatea devenirii ce duce spre moarte, pentru că ne considerăm tineri chiar şi atunci când nu mai suntem). În acest sens consideră Hirghiduş că imaginarul tinereţii suplineşte ceea ce la un moment dat noi nu mai suntem. Adică, cu toate că suntem bătrâni, suntem tineri sau ne considerăm tineri şi încă mai putem face fapte eroice şi putem să schimbăm cursul vieţii”.
(va urma)

Comenteaza

Comenteaza