Borza, Nicolescu sau Iancu, posibili miniștri ai Energiei

211

Alegerile parlamentare s-au încheiat, iar partidele politice fac acum calculele pentru formarea unui nou Guvern. Pentru Hunedoara, cel mai important portofoliu este cel al Energiei, unde sunt vehiculate trei nume care ar putea prelua ministerul ce are în subordine Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului: Remus Borza, Răzvan Nicolescu și Iulian Iancu. Adică un reprezentant al ALDE, un tehnocrat care a mai făcut parte din Guvernul Ponta și un reprezentant al PSD.

Potrivit energielive.ro, Remus Borza, cel care a fost desemnat “omul anului în energie” de către Ziarul Financiar și Grupul Bursa, și cel care a coordonat proiectul insolvenței Hidroelectrica fiind cel care a făcut ca, după un deceniu de supremație OMV Petrom, Hidroelectrica să devină “cea mai valoroasa companie din România”, este unul dintre posibilii miniștri ai Energiei.

Răzvan Nicolescu – actualmente la Deloitte- este cel de-al doilea nume vehiculat pentru postul de ministru al Energiei. Nicolescu a mai condus energia, pe vremea când aceasta era reunită în Departamentul pentru Energie, în Guvernul Ponta, în anul 2014. Fără apartenență politică, Nicolescu este cel care a adus în energie termenii ”Integritate, profesionalism și transparență”. Nicolescu a fost chiar și în Valea Jiului, în subteranul minei Lupeni.

La începutul acestui an, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, susținea că la CEH există ”un adevărat viespar de interese”, acesta precizând că implicarea rapidă a lui Remus Borza, șeful Euro Insol, ar fi utilă companiei energetice hunedorene.

Cel de-al treilea nume vehiculat este cel al lui Iulian Iancu (PSD), un apropiat al industriei și al companiilor de oil&gas.

În ianuarie anul trecut, procurorii anticorupție anunțau că judecătorul de la Curtea Constituțională, Toni Greblă, fost senator PSD, finul acestuia, Ion Bîrcină – un om de afaceri de etnie romă, dar și doi parlamentari PSD Lucian Șova și Iulian Iancu (președintele comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, care se dorea ministru al Energiei în locul lui Răzvan Nicolescu) sunt cercetați pentru fapte de corupție .

Procurorii DNA aratau că Iulian Iancu și Lucian Șova, folosindu-se de funcţiile de conducere în partid, în perioada octombrie – noiembrie 2012, au intervenit pe lângă Horia Hăhăianu – director în cadrul Transelectrica, pentru ca acesta, prin influenţa pe care o avea asupra managementului S.C. Energomontaj IEA – Sucursala Bucureşti S.A. (agent economic care derulează activităţi comerciale cu Transelectrica) să suporte contravaloarea cheltuielilor de transport efectuate de S.C. Transmoldova S.R.L. Oneşti pentru organizaţia Bacău a PSD la o manifestație electorală de la București.  Transportatorul a facturat servicii de transport în cuantum de 10.000 lei cu TVA.
Tot deputatul Iulian Iancu i-a solicitat lui Horia Hăhăianu să-l sprijine în finanţarea unui monument în comuna Lipova, parlamentarul însușindu-și realizarea monumentului. ”Demersul a avut drept scop promovarea politică, atât a lui Iancu Iulian, cât şi a organizaţiei Bacău a partidului din care făcea parte”, aratau procurorii.

Pentru sprijinul acordat, Iancu i-a oferit lui Hăhăianu sprijin pentru obţinerea unor funcţii în cazul în care, în decembrie 2012, conform propunerilor, ar fi ajuns ministrul Energiei.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza