Bun de luat exemplu şi de către alte administraţii locale / Edil Urban Serv Petrila a ajuns dintr-o „gaură neagră” o societate pe cale de însănătoşire

311
Anul trecut vă dădeam veşti bune în privinţa activităţii firmei de gospodărire a oraşului Petrila, SC Edil Urban Serv SA, aflată din 2012 în impas financiar, după ce fostele conduceri ale firmei au lăsat serioase datorii şi cam vraişte în contabilitate, ceea ce a condus firma spre insolvenţă.
„Omul potrivit la locul potrivit”
Din 2012 la conducerea firmei a ajuns Vasile Costache. Mulţi spuneau atunci că primarul Ilie Păducel nu a făcut mare lucru cu schimbarea directorului şi că, cu Costache, firma va merge-n cap definitiv, neputând să respecte planul de reorganizare stabilit cu administratorul judiciar şi aprobat de consiliul local.
Ei bine, aşa cum vă spuneam şi anul trecut, Vasile Costache nu numai că s-a dovedit un director care a ştiut să conducă firma cu competenţă şi să respecte întru totul acest plan de reorganizare, care prevede printre altele, cel mai important lucru de altfel, plata lunară a unei sume către datoriile existente, dar a ştiut şi să organizeze munca în aşa fel încât societatea să nu mai ducă lipsă de lucrări, iar oamenii să-şi poată primi salariile la timp. Aici, Vasile Costache a fost ajutat şi de primărie şi primar, dar şi de consiliul local, cu care societatea a colaborat foarte bine, dar şi de cetăţenii oraşului care au dat mult sprijin prin plata efectuată la serviciul de salubritate, semn că au răspuns pozitiv apelurilor făcute de societate în repetate rânduri. Practic, s-a intrat în normalitate şi la această societate importantă, care ţine de administraţia publică locală, primăria scăpând astfel şi de o gaură neagră, dar şi de o „bombă socială”, ţinând cont că puteau să rămână pe drumuri peste 100 de angajaţi, care cu greu şi-ar mai fi găsit de lucru.
Din peste 11 miliarde lei datorii au mai rămas circa 4 miliarde lei
Ca să vedeţi că cele de mai sus au un suport real şi nu sunt doar vorbe-n vânt, vom arăta activitatea SC Edil Urban Serv SA referitoare la plăţile conform planul de reorganizare stabilit. Asta o vom face chiar prin vocea directorului Vasile Costache, care ne-a arătat în biroul dumnealui dovada că a făcut plăţile pe trimestrul I al anului în curs, menţionând că societatea e la zi cu plăţile, iar din datorii se tot scade pe trimestru ce trece, astfel că la sfârşitul anului 2015 societatea de gospodărire a Petrilei va fi curată din punct de vedere financiar, după 4 ani grei.
„Până acum, s-au plătit peste 7 mili­arde lei vechi. Ar mai fi o diferenţă, dacă scădem acum şi banii plătiţi pe trimestrul I, de aproximativ 4,2 mili­arde lei”, ne-a declarat directorul Costache.
Tot dumnealui ne-a vorbit şi de încasări de la populaţie şi de producţia societăţii la zi, asta ca să ne facem fiecare câte o idee de cum se lucrează azi la această societate, de ce nu, un exemplu de luat şi de alte câteva societăţi de gospodărire din Valea Jiului care se află în cam aceleaşi dificultăţi, să nu zicem mult mai mari, cum e cazul firmei de gospodărire a municipiului Lupeni.
„Toate realizările noastre vin pe fondul unei bune colaborări cu populaţia şi cu administraţia publică locală. Şi ca să vă dau cel mai bun exemplu în acest sens, vă spun că la nivelul anului 2012, în luna martie, eram la încasări undeva spre 400 milioane lei. Acum, după doi ani, suntem undeva spre 900 milioane – 1 miliard de lei vechi. Procentual, dintr-o producţie de 1,1 mili­arde lei încasăm peste 96%”, a mai menţionat directorul Vasile Costache.
„Petrila e din ce în ce mai îngrijită”
Poate că după cele spuse de directorul societăţii de gospodărire petrilene v-am lămurit că la Petrila această societate are viitor dacă lucrurile vor continua aşa, fapt ce ne face să spunem că de câştigat au numai cetăţenii oraşului. Care constată pe zi ce trece că Petrila arată tot mai curată (păcat că unii locatari din blocurile sociale continuă să arunce gunoiul cu punga direct de pe geam, sau că alţii confundă apele curgătoare cu containerele), că gunoiul menajer se ridică la timp şi cam peste tot există containere de gunoi selectiv, sau că iarna se poate circula de la an la an tot mai bine.
Ca să vă dăm două exemple, iată ce ne-au spus doi pensionari din Petrila, în momentul în care i-am întrebat cum li se pare Petrila şi activitatea celor de la gospodăria oraşului.
„Cum să mi se pară? Bună, faţă de acum patru-cinci ani nici nu se pune în discuţie. În 8 Martie era de groază printre blocuri cu containerele neri­dicate, cu iarba necosită, cu mizeria. Acum cartierul pare tot mai îngrijit. Se vede că Costache face mai multă treabă decât ceilalţi. Mai ar fi proble­ma cu câinii, dar asta e peste tot, nu doar la Petrila şi cred că nu e doar problema lor – de fapt nici nu ştiu dacă nu cumva e acum problema celor de la consiliul judeţean”, ne-a declarat Ioan Preda.
„Nu au fost probleme mari nici azi iarnă, nu sunt nici acum. Mereu văd pe străzi oameni la curăţenie, văd că se ocupă de spaţiile verzi, iar când merg la container văd că este gol, semn că gunoiul a fost ridicat. Ce să facă mai mult? Din păcate, unii, mai tineri, nu respectă ce fac ei, curăţenia în primul rând, mănâncă seminţe pe stradă şi peste tot, aruncă mucuri de ţigări pe unde apucă, la fel şi ambalaje. Să nu mai zic de ăia care aruncă te miri ce direct de pe geam din casă. Asta e marea problemă a Petrilei, cum a zis şi domnul primar, şi aici eu îi condamn pe cei de la poliţia locală că nu-şi fac bine treaba. Umblă toată ziua cu maşinile prin oraş, dar când văd vreun tânăr că face prostii sau pe unul că parchează aiurea, pe iarbă sau pe trotuar, se fac mai bine că plouă. Aici aş face mai multă instrucţie cu ei să fiu în locul celor ce conduc primăria… Dar poate se trezesc şi îi pun la treabă. Tot o dau că au salarii mici, dar aia care vinde de dimineaţa până seara la piaţă, în frig, pe 6 mili­oane, ce să mai zică? Nu i-am pus noi să se facă poliţişti locali… Dacă sunt să-şi facă treaba bine, nu tot să se scuze ca femeile, că sunt prost plătiţi, că nu au oameni…”, ne-a declarat Gheorghe Toma.
Fireşte, mai sunt multe de făcut, dar important este că primii paşi pentru însănătoşirea societăţii şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor către populaţie au fost făcuţi, ceea ce este foarte important în bunul mers al lucrurilor pe viitor.
de Corneliu BRAN

Comenteaza

Comenteaza