Caii furați au fost vânduți într-un târg din Oradea. Polițiștii i-au scăpat printre ”degete”

3021

Cei patru cai furați din localitatea Petrila au ajuns în Oradea. Nu întâmplător caii au călătorit până în această parte a țării. Hoții, hunedoreni la origine, i-au dus direct într-un târg organizat aici. Au fost de altfel și vânduți. Repede, înainte de orele 16 ale zilei de sâmbătă. Cei patru cai antrenați pentru manej fuseseră furați în noaptea de vineri spre sâmbătă înainte de orele 6. Polițiștii din Petrila i-au scăpat printre degete și pe cai și pe hoți.

Modelul: ”Furăm azi un ou, mâine un bou. Poliția e cu noi”

Sunt organizați și sunt de meserie. Sunt hunedoreni și sunt cunoscuți în breaslă. Au chiar și nume de clan. În noaptea de vineri spre sâmbătă au acționat în Valea Jiului. Nu sunt haotici în acțiunile lor. Merg la pont. Așa au reușit să fure patru cai pe un plan bine pus la cale până în cel mai mic amănunt. I-au și înstrăinat în câteva ore. Ore care coincideau cu programul de lucru al Poliției Române. Cu toate acestea intervențiile organelor statului pentru apărarea cetățenilor se derulează, majoritar, contra-timp.

Hoții, din județul Hunedoara și ei, și-au însușit caii și duși au fost. Din țarcul în care se aflau animalele au coborât cu ele până în zona Bosnia din Petroșani. În acest loc i-au încărcat într-o mașină pregătită și și-au văzut de drum. Au luat doar patru, deși intenția le-a fost de a mai lua încă doi. Pe care i-au pregătit pentru furt, dar aceștia din urmă nu au fost suficient de ”cooperanți”.

Informațiile Gazetei de dimineață arată că prima oprire a hoților a fost totuși în Vulcan, la Parco Cavalli, aici însă nu au putut acționa, fiind văzuți de oamenii din zona Colonie. Alți doi cai au mai fost furați, în aceeași noapte, din localitatea hunedoreană Bănița. Proprietarul acestora nu a depus încă plângere la Poliție.

Caii transportați în dubiță au ajuns în Oradea. Deși târgurile de animale sunt interzise în această perioadă, hoții – cunoscuți în breaslă – aveau cunoștință de organizarea acestui târg. Cei patru cai au fost vânduți înainte de orele 16.

Polițiștii lucrează. În favoarea infractorilor

Organele statului din România acționează în favoarea infractorilor. Lipsa de tact, absența acțiunilor operative reale, inerția unor polițiști care se cufundă în munca de scaun de birou pun cetățeanul în situația ingrată de a rămână veșnic păgubit sau victimă. Multitudinea și repetitivitatea unor astfel de întâmplări nu mai reprezintă excepții și nici accidente nedorite ale poliției, ci doar pasivitate, incompetență și nerespectarea fișei postului.

Polițiștii din Petrila au toate datele și le-au avut în timp real. Cu toate acestea, nu au întreprins nicio măsură eficientă și imediată pentru producerea de probe ”autorizate” care să le rezolve dosarul înregistrat în urma plângerii făcute de persoanele păgubite. După ce au scăpat caii printre degete, fiindcă prioritar în munca de poliție este să faci documente, nici ”luarea urmelor” făptuitorilor nu le-a fost la îndemână.

Mai mult, la nivel oficial, populația știe că pe drumurile României există filtre organizate de polițiști pentru împiedicarea transportului de animale. Perioada aceasta este  una sub alerta gripei porcine. Totodată, târgurile de animale sunt interzise. Și acest aspect există doar în declarații oficiale.

Ramona Roșulescu

foto arhivă

 

Comenteaza

Comenteaza