Calin Dejeu / Romania curata

132

Dragi prieteni,

In 14 decembrie se implinesc doi ani de la decizia istorica a Curtii de Apel Bucuresti, prin care au fost anulate autorizatiile de construire ilegale, emise pentru secarea Jiului in Defileul Jiului. Iata ca Jiul curge in continuare liber, si pentru aceasta trebuie sa va multumesc!

Initial Hidroelectrica a ignorat hotararea judecatoreasca definitiva, continuand lucrarile, apoi a pus la cale, impreuna cu institutii obediente, tot felul de manevre de ocolire a hotararii 5378/2007. Chiar si pericolul reprezentat de legea anti-rauri initiata de Sarapatin inca nu este indepartat definitiv, chiar daca legea nu a mai primit niciun vot in Senat:

Proiect de Lege pentru completarea articolului 5 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică

Fara ajutorul vostru nu as fi avut nicio sansa sa blochez aceste manevre ilicite! La noi, din pacate, hotararile judecatoresti definitive pe probleme de mediu nu se respecta decat daca exista suficienta presiune publica in acest sens.

Sa nu fim naivi, sa nu se inchipuim ca Jiul a fost salvat definitiv. Din fericire, cazul Jiului este in continuare de notorietatea internationala:

Utilizarea râurilor europene pentru energie electrică – merită? (Engleză)

Daunele generate de microhidrocentrale sunt mult mai mari decât câștigurile – Studiu (Engleză)

Regretul meu este ca pe Jiu nu s-a cristalizat o opozitie locala, inchegata, la acest proiect devastator, cum se intampla de exemplu cu Basca Mare:

Salvați Bâsca Mare

Dar inca mai este timp, iar interesul localnicilor pentru Jiu trebuie sa mearga dincolo de stoparea unui proiect criminal. Jiul trebuie sa fie curatat si promovat, Jiul poate cu siguranta sa aduca venituri din turism mai mari chiar si decat Tara din Muntenegru, poate concura cu Soča din Slovenia. Doar de noi depinde.

Spor in toate,

Calin Dejeu


Calin Dejeu a inițiat această petiție pe CampaniaMea pe DECLIC. Dacă dorești să inițiezi și tu o campanie pe o temă importantă pentru tine, o poți face cu ușurință aici: campaniamea.declic.ro.

Calin Dejeu via CampaniaMea pe DECLIC

Biolog și economist, cu peste 20 de ani de activitate în societatea civilă de mediu, cu experiență profesională inclusiv în ONG de mediu și în Ministerul Mediului, militant pentru protejarea patrimoniului natural, în special a râurilor. Implicat în salvarea Râului Alb, a Defileului Jiului și a râurilor Nera și Bistra

România curată

Comenteaza

Comenteaza