Campanie electorală cu elicopterul. Vicepremierul Liviu Dragnea promite un program integrat de dezvoltare durabilă a Văii Jiului

279

Aflat în campanie electorală, vicepremierul Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD, a aterizat, cu elicopterul, duminică la Bănița, după care s-a întâlnit cu membrii PSD din Valea Jiului și primarii social-democrați din această zonă. Între o analiză de campanie și o strategie pentru turul doi al prezidențialelor, Dragnea a lansat și promisiuni pentru Valea Jiului. Dacă ar fi să le dăm crezare, faptele demonstrând contrariul până acum, în sudul judeţului Hunedoara va fi numai lapte și miere. Autohton, pentru că Dragnea nu se gândește neapărat la investiții străine.

Potrivit vicepremierului Liviu Dragnea, Valea Jiului va avea parte de un program integrat de dezvoltare durabilă, care va fi creionat după alegeri, program al cărui centrul este DN 66A, cunoscut ca și drumul lui Băsescu.

”Vă promit că la următoarea conferință de presă aici vom veni și vom discuta împreună despre un program la care noi ținem foarte mult și la care lucrăm împreună cu colegii noștri și anume un program integrat de dezvoltare durabilă a Văii Jiului, care cuprinde și investiții în infrastructura locală, care cuprinde și măsurile care se iau în minerit și care cuprinde și un pachet serios de atragere de investiții nu neapărat străine pentru că aici există terenuri disponibile suficiente. (…) Există la ora asta o serie de proiecte, studii, intenții de dezvoltare din toată această zonă. Ei, toate aceste proiecte, toate acele intenții de dezvoltare vor fi integrate într-un program minimal care să înceapă să fie finanțat. În noiembrie sau decembrie, am zis noi, sperăm să avem o nouă întâlnire aici, nu neapărat oficială, în Valea Jiului, în care să avem prima discuție care să croiască elementele esențiale din această strategie ca să o putem prinde în bugetul de stat pe anul viitor finanțarea primelor obiective”, a declarat duminică, la Petroșani, Liviu Dragnea.

Vicepremierul a lăsat să se înțeleagă că hunedorenii sunt prost informați. Asta pentru că a fost întrebat cum va susține Valea Jiului în condițiile în care proiectele de dezvoltare turistică au fost sistate.

”Eu am crezut că toți suntem informați. Se pare că nu. Nu este adevărat ce spuneți dumneavoastră. Guvernul României și Ministerul Dezvoltării a ajutat și ajută în continuare Valea Jiului, în toate domeniile. În ceea ce privește dezvoltarea locală nu cred că a mai existat vreun Guvern precedent care să fii alocat atâtea sume pentru atâtea proiecte de dezvoltare în Hunedoara în general și în Valea Jiului în special. (…) În ceea ce privește domeniul schiabil, nu a fost finanțat niciun proiect din această categorie de investiții în acest an. Ele sunt prevăzute să primească finanțare începând cu ianuarie 2015 dintr-un motiv foarte simplu: au fost enorm de multe sesizări, din păcate unele penale, unele ajunse la Corpul de Control al Primului Ministru, altele ajunse la Parchet. Noi am dat la DNA foarte multe hârtii de la minister. Până nu se finalizează aceste analize noi nu putem continua finanțarea pentru că nimeni din minister nu are curaj să aloce banii. Toate vor fi finalizate. Nu va fi niciun proiect major abandonat”, a mai spus Dragnea

Numai că, din 2012, proiectul din Parâng, spre exemplu, nu a mai primit niciun leu, iar administrația locală condusă de Tiberiu Iacob-Ridzi, devenit membru UNPR de luna trecută, s-a împrumutat 15 milioane de lei pentru a finaliza un amărât de telescaun.

Dragnea promite și că nu se va închide Complexul Energetic Hunedoara, deși dovedește că nu stăpânește cum trebuie subiectul. Nu de alta, dar vicepremierul spune că structura energetică hunedoreană era, în 2012, ”pe buza prăpastiei”. Nimic mai fals, pentru că în 2012, mai exact la 1 noiembrie, abia lua ființă CEH-ul, lucru cu care social-democrații se și mândreau la acea vreme.

”Noi nu am lăsat mineritul. S-au făcut lucruri importante. Complexul Energetic Hunedoara nu mai este în pericol. În 2012, eu știu că toți avem o memorie selectivă, dar în 2012 era totuși pe buza prăpastiei. Complexul Energetic Hunedoara nu se închide, Complexul Energetic Hunedoara are viitor. Cele 4 mine rămân funcționale și se vor dezvolta. Cărbunele este stabilit de noi ca și cărbune strategic, asta înseamnă că cele patru mine intră în modernizare și dezvoltare”, a mai spus Dragnea.

După vizita de la Petroșani, vicepremierul a plecat în vestul Văii Jiului, la Vulcan și Lupeni.

 

”Am venit în Hunedoara în special și numai în Valea Jiului astăzi. Am avut o întâlnire acum cu colegii din Petroșani și Petrila, cu cei doi primari și cu colegii noștri din organizații, precum și cu parlamentarii. O să mergem și la Vulcan și la Lupeni. Am vrut să am o discuție scurtă despre primul tur. O scurtă analiză pe care am vrut să o aud din partea lor asupra rezultatului din primul tur și care sunt acțiunile pe care le-au pregtătir pentru rurul doi. Părerea mea este una foarte bună. Au avut o activitate bună în primul tur, sunt foarte bine pregătiți pentru turul doi. Principalul mesaj al meu a fost să vorbească direct din om în om, cu cât mai mulți oameni, pentru a spune două lucruri. De ce tebuie să fie Victor Ponta președintele României și de ce nu trebuie să fie Iohannis”, Liviu Dragnea, vicepremier.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

Comenteaza

Comenteaza