Când Avram dă ochii cu Vasile, / Se pun la cale noi investiții ASVJ SA pentru confortul petrilenilor

1202
de Cătălin DOCEA

Marți, puțin după ora 08:00. Mai ceva ca șiroaiele la vreme de precipitații abundente, un Duster negru al ASVJ SA mână spre Petrila. În zona fostului PT5, adiacentă cu strada Lunca, se află deja mai mulți angajați de la tehnic, însoțiți de șeful Departamentului Exploatare, Florin Donisa. Dumnealui e cel care știe, de fapt, la milimetru, ce și cum se întâmplă pe sub pământ pentru ca apa să fie potabilă la robinete, iar canalizarea în bună stare. Directorul general Avram nu ratează nici un prilej să sublinieze priceperea și dăruirea mai tânărului său coleg Donisa.

La solicitarea administrației locale, din partea căreia a venit la fața locului chiar primarul Vasile Jurca, specialiștii Apa Serv Valea Jiului SA trebuie să identifice o soluție tehnică pentru ca și cele câteva gospodării aflate pe Lunca, în vecinătatea fostului PT5, să beneficieze de canalizare.

Cererea a fost făcută de către primar întrucât în zonă vor avea loc și lucrări de asfaltare, un covor urmând a înlocui piatra cubică extrasă din zonă (și depozitată pentru alte priorități). Drept urmare, trebuie spus, are dreptate și primarul: dacă tot se asfaltează, n-ar fi păcat să se spargă, ulterior, pentru a introduce canalizarea?

Ținând cont de configurația zonei, după cum a precizat și dl. Donisa, lucrarea nu va fi chiar cea mai simplă. Ba, mai mult, chiar dacă se va asigura serviciul de canalizare, unii proprietari din zonă vor avea nevoie de pompe. Dar, când e vorba de confort, niciun efort nu e prea mare. Până ne-am mai dezmeticit noi, dl. Donisa era deja echipat cu cizme de cauciuc și ne explica, din albie, cum se va executa efectiv lucrarea.

Cu același prilej, d-nii Avram, Jurca și Donisa au mai stabilit, tehnic, și cum se vor derula lucrările pe alte două străzi, Cărbunelui și Castanilor, astfel încât să se limiteze decuparea covorului asfaltic pe cât de mult posibil. Cum totul se rezumă la bani, administrația și operatorul de apă au găsit și soluțiile de finanțare. Mai lasă Apa Serv-ul, mai pune Primăria Petrila… și se va ajunge un preț reciproc avantajos.

Când să întreb dacă noi mai și muncim, sau doar vorbim, în zonă își face apariția un utilaj de la Apa Serv Valea Jiului SA. Lucrarea a început și, cât mai repede posibil, în zona va exista și canalizare, și covor asfaltic nou-nouț. Așadar, s-a și vorbit, dar și treaba a început.

Mai rămâne de lămurit răspunsul la fireasca temere a directorului Avram. Investiții în canalizare s-au făcut în multe zone, în întreaga Vale. Dar, când canalizarea le ajunge efectiv la poartă, mulți dintre cetățeni refuză întocmirea de contracte. Aici apare, din nou, rolul primarului Jurca. Să-i convingă pe oameni că, dacă se fac investiții la cererea dumnealor, e firesc să și beneficieze de ele.

Lucrurile fiind aproape în totalitate lămurite, mai puțin treaba cu drumul de la dorința oamenilor de a avea canalizare până la branșarea efectivă, Dusterul negru revine la bază. Staff-ul ASVJ SA face ultimele demersuri pentru semnarea unui contract, primul de acest gen la nivel de țară, pentru proiectul care va asigura noi fonduri europene pentru investiții în rețeaua de apă și canalizare. Doar v-am spus asta și pe Facebook: la București a avut loc o analiză a proiectelor depuse de către societățile de apă/canalizare pentru obținerea de noi fonduri europene. Suntem pe locul I, trei proiecte naționale, inclusiv al nostru, fiind deja gata.

Comenteaza

Comenteaza