Cărbunele, din nou pe primul loc la producerea energiei. CEH aduce cărbune din import ca să aibă ce arde

294

Cărbunele a trecut din nou pe primul loc la producerea energiei electrice. Cea mai mare parte a termocentralelor ce asigură funcționarea SEN aparțin Complexului Energetic Oltenia, însă se produce energie electrică și în Hunedoara.

Duminică înainte de prânz, cărbunele producea 1520 megawatti din totalul producției înregistrate în România.

Complexul Energetic Hunedoara a semnat contractul de achiziție de cărbune din import. Motivarea pentru acest contract a fost exact necesitatea de a funcționa pe piață în momentele în care prețurile la energie sunt mari.

CEH a fost condus spre situația de a cumpăra huilă din import de mai mulți factori ce ar trebui verificați de instituțiile competente și chiar de unicul acționar, statul român. Producția din minele de huilă din Valea Jiului este la cele mai slabe cote, cauzele fiind multiple. De la lipsa investițiilor din ultimii 25 de ani din minerit, la numărul mic al celor care mai lucrează efectiv la front, sau o lipsă acută de strategie în ceea ce privește menținerea activității de exploatare, totul a condus, după câțiva ani de ”secetă„, la un nou import de cărbune.

La finele lunii aprilie, la termocentrale erau pe stoc peste 90 de mii de tone de cărbune. La prima sa vizită în Valea Jiului, în 12 iunie, că a cerut conducerii CEH să semneze un contract cadrul pentru a se asigura că termocentralele din Hunedoara au nevoie de cărbune.

Acest contract are o valoare de aproximativ 4 milioane de euro și este valabil până trece sezonul de iarnă.

La CEH s-au perindat, din 2012, opt directori generali, însă schimbările de la vârf nu au fost suficiente pentru a determina o funcționare eficientă. Statul, unicul acționar al CEH, s-a rezumat doar la a schimba directorii și a le plăti acestora bonusurile de performanță. Performanță văzută doar la stat și neresimțită în cifrele companiei.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza