Carmen Hărău: ,,Asta nu mai este doar politică proastă! Asta este crimă!”

306

Senatoarea PNL, Carmen Hărău, a făcut, în această săptămână de activitate parlamentară, în grupul de lucru al PNL, o analiză a situației CEH, solicitând sprijin pentru acțiuni ferme în sensul salvării economice a județului Hunedoara.

Carmen Hărău: “Valea Jiului oferă un cadru natural unic și mulți oameni minunați. În același timp, aici se găsește și cel mai important agent economic al județului Hunedoara – Complexul Energetic Hunedoara. Această societate a fost, de-a lungul vremii, locul de muncă a zeci de mii de oameni, dar și ,,mărul de aur” pentru diferiți prăduitori, fie ei directori, afaceriști sau politicieni. Aceștia din urmă, dacă ar fi putut, îl furau și pe Dumnezeu.”

Din cauza lor s-a ajuns ca acest producător de cărbune și energie să ajungă în stare de faliment!”- acuză senatoarea Carmen Hărău

Acum, destinele acestui colos energetic sunt coordonate de un secretar de stat, pe care Curtea de Conturi îl acuză de grave nereguli financiare produse chiar în dauna acestei societăți, și de către un președinte de CA, care este preocupat de închiderea minelor pentru că este directorul unei societăți ce se ocupă de închiderea minelor, societate aflată printre cei mai mari datornici la bugetul de stat. Și atunci de la cine așteptăm eficiență și moralitate? Poate de la directorii PSD lipsiți de competență și servili conducătorilor politici ce i-au susținut în funcții?!”- se întreabă retoric Carmen Hărău

Apoi, continuă:

“Ca și cum nu erau de ajuns toate problemele cu care se confruntă CEH – ul, luni 12 martie, Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă diferitele măsuri de sprijin public acordate de autoritățile române producătorului de energie ,,Complexul Energetic Hunedoara” sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate. Proceduri nerespectate din incompetență sau ticăloșie, clauze încălcate, “fente” aplicate de executiv la extern, după modelul celor cu care i-au amăgit pe români, par să scoată colții! Iar de suferit va suferi omul de rând, nu șefii!”

Daniel Andronache, citat de senatoarea Carmen Hărău, cel care a fost director general PSD al CEH în perioada 2013-2014, apoi subsecretar de stat la Departamentul Energie, actualmente vicepreședinte PSD al Consiliului Județean Hunedoara, declara în timpul mandatului său :

Chinezii modernizează termocentrala Mintia-Deva, iar polonezii modernizează minele viabile din Valea Jiului. Termocentrala Mintia va intra într-un proces de modernizare a grupurilor energetice 3 si 4, investiția în valoare de 230 de milioane de euro, fiind susținută în baza unei finanțări oferite de parteneri din China. Programul de investiție al CEH include și modernizarea celor 4 mine de cărbune din Valea Jiului – Lupeni, Lonea, Livezeni și Vulcan, apreciate ca viabile. Operațiunile vor costa 60 de milioane de euro și vor fi realizate cu un grup de firme din Polonia, finanțarea fiind asigurată în baza unui credit furnizor. Principalul scop al modernizării minelor îl reprezintă reducerea costurilor pe gigacaloria de huilă extrasă, astfel încât energia electrică produsă de termocentrale cu acest tip de cărbune să ajungă la un tarif competitiv pe piața liberă. Programul de modernizare a minelor trebuie încheiat până la sfârșitul anului 2015”

În pofida promisiunilor, s-a întâmplat nimic bun pentru CEH și locuitorii Văii Jiului! Nu au venit nici chinezii, nici polonezii. Totul este un coșmar. Minele se închid una după alta.

Printr-o întrebare adresată Ministerului Energiei  în ședința Senatului din 20 februarie 2017 cu tema ,,Soluții pentru redresarea Complexului Energetic Hunedoara” Carmen Hărău a cerut informații cu privire la retehnologizare, efort investițional, noi locuri de muncă pentru disponibilizații CEH.

Aceștia i-au răspuns:
Din cele expuse, rezultă faptul că Ministerul Energiei are în Societatea CEH, un obiectiv de primă importanță, pentru realizarea căruia, trebuie identificate alte soluții decât cele de acordare a unor noi ajutoare de stat care, din cauza situațiilor celor anterioare, ar deveni incompatibile, soluții care vor avea în vedere o strategie zonală și regională, atât în ceea ce privește poziția CEH în siguranța sistemului energetic, cât și în contextul social local”

S-a văzut ce obiectiv de primă importanță este pentru PSD societatea din Valea Jiului!

Valea Jiului este pentru PSD de primă importanță decât la vot.

Senatoarea Carmen Hărău mărturisește:” Nu sunt foarte multe lucrurile pe care le poți face ca parlamentar de opoziție, când partidul tău are doar 20% reprezentare în Parlament. Dar să-i ții conectați la realitate pe cei care dețin puterea, să-i confrunți cu propriile minciuni, doar-doar îi prinde rușinea și mai fac câte ceva… asta poți să faci! Nu vreau să-i las pe pesediști să  uite de promisiunile electorale! Prin urmare, am mai făcut următoarele demersuri:

Interpelare la Ministerul Energiei în ședința Senatului din data de 25 septembrie 2017  cu tema „Memorandum pentru Complexul Energetic Hunedoara și Societate Națională de Închideri Mine Valea Jiului”.

Interpelare Ministerul Energiei în ședința Senatului din data de 19 februarie 2018 cu tema „Situația Complexului Energetic Hunedoara și Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului”.

Interpelare prim-ministru în ședința Senatului din data de 13 februarie 2017 cu tema ,,Situația Complexului Energetic Hunedoara”.

Interpelare prim-ministru în ședința Senatului din data de 13 noiembrie 2017 cu tema „Noul Plan de reorganizare și de redeschidere mine al Complexului Energetic Hunedoara” .

Declarație politică în ședința Senatului din data de 11 octombrie 2017 cu subiectul „Problemele sociale și economice din Valea Jiului”.
Declarație politică  în ședința Senatului din data de 24 octombrie 2017 cu subiectul  „Vizita de partid și de stat a prim-ministrului Mihai Tudose în județul Hunedoara”.

Declarație politică în ședința Senatului din data de 31 octombrie 2017 cu subiectul  „Valea Jiului este în doliu! A doua oară în aceeași lună”.”

În cei cinci ani de când sunt în politică, am adunat o listă lungă de fapte politice împotriva intereselor Văii, greu de trecut cu vederea,  făcute de cei  ce au prăduit Complexul Energetic Hunedoara și au pustiit Valea Jiului.  Este însă de neiertat că, prin incompetență, prin minciună, prin hoție, au fost îndoliați oameni: familii și prieteni, o mină, o localitate… toată Valea Jiului! Asta nu mai este doar politică proastă. Asta este crimă!”- a afirmat senatoarea PNL Carmen Hărău

Mihaela Mihai

 

Comenteaza

Comenteaza