Cât costă închiderea minelor de huilă? Sume colosale din banii românilor

266

Punerea industriei la pământ a fost planul de acțiune al tuturor guvernelor de după Revoluție. Tot ce a produs înainte de 89 nu mai funcționează acum. Ceea ce a mai rămas în picioare mai are puțin până când va trage linia de final. Iar industria minieră din Valea Jiului nu face excepție. Declinul a început odată cu primele disponibilizări din anii 90. Acum, actuala conducere, fie ea a societății fie cea a statului, nu face altceva decât să se apropie de punctul zero: închiderea acestui sector de activitate.

Închiderea minelor înghite ajutor de stat de peste 1,5 miliarde de lei

Neputincios și fără viziune pe termen lung, statul român a ajuns, în 2012, la concluzia că trebuie să scape de găurile negre. Printre ele și minele de huilă. Le-a împărțit în viabile și neviabile pentru a le da ajutor de stat. Numai că, după intrarea în Uniunea Europeană, singurul ajutor de stat de care puteau beneficia unitățile miniere era acela pentru închidere. Așa că statul român n-a stat pe gânduri.

În primă fază a inclus pe închidere minele Petrila, Paroșeni și Uricani. Apoi, a constatat că alte două mine – Lonea și Lupeni – din cadrul CEH sunt și ele neviabile. Le-au inclus și ele pe programul de închidere. Tot ajutorul de stat pentru închiderea minelor necompetitive depășește 1,5 miliarde de lei. Vorbim de lei noi, nu de lei vechi.

”Valoarea totală a ajutorului pentru cei doi beneficiari, SNIMVJ și CEH, se ridică la 1.595.388 mii RON, pentru perioada 2011-2024”, arată Comisia Europeană în renotificarea ajutorului de stat pentru huilă.

CEH, program investițional de 168 milioane de lei

Pentru o perioadă de 13 ani, statul bagă în închiderea minelor, peste 1,5 miliarde de lei. Bani îngropați. Bani pe care nimeni nu-i va putea verifica sută la sută pe ce s-au dus. Asta pentru că nimeni nu mai poate intra în subteran pentru a vedea dacă lucrările bat cu actele.

În timp ce dă peste 1,5 miliarde de lei pe închiderea minelor, statul român nu are vreo alternativă pentru retehnologizarea minelor pe care le mai are. Două la număr. Care la ora aceasta sunt viabile. Dat tot așa, pe hârtie.

CEH ar avea nevoie pentru investiții, după cum arată un răspuns al oficialilor de la Ministerul Energiei, de 168 milioane de lei. Adică undeva la 38 milioane de euro. Mult prea puțin față de cele peste 356 milioane de euro îngropate în închiderea minelor și aruncarea cu semințe de iarbă pe terenurile fostelor perimetre miniere.

Comenteaza

Comenteaza