PETRILA / Cât ghinion poti sã ai ca un Dorel sã-ti inunde casa pe geamul de la baie?!

686

Lucrãtorii care efectueazã lucrãri de aductiune a cablurilor pentru electricitate la blocul ANL de pe malul Jiului, din Petrila, neavând o hartã a retelelor, au rupt cu excavatorul o conductã principalã de apã de lângã blocul 7 al cartierului Prundului. Cât ghinion trebuie sã ai ca locatar încât jetul puternic de apã amestecat cu pãmânt sã nimereascã geamul deschis al bãii tale si sã-ti inunde casa?

În Petrila, se lucreazã la foc automat la blocul ANL situat pe malul Jiului, lângã fosta fabricã de mobilã, în spatele micului cartier istoric Puskin (1939), acum Prundului. Constructorul care a câstigat licitatia pentru ridicarea imobilului este SC Masa Adrigela SRL Petrosani, o societate cu experientã considerabilã în domeniu, si care are la dispozitie, conform contractului semnat anul trecut, 12 luni pentru finalizarea lucrãrilor. Blocul va avea 20 de apartamente si vã mai detensiona, putin ce-i drept, cererea de locuinte.

Sãptãmâna trecutã au început si lucrãrile de introducere a instalatiilor ”utilitare”, respectiv aductiunea cablurilor de electricitate. Doar cã muncitorii de la firma specializatã în asemenea lucrãri au purces la excavãri, iar lucrarea înainteazã cu rapiditate. Dar vorba aceea, din popor: fereascã Dumnezeu de hãrnicia celui ce nu gândeste!

2-1

Desi sãpãturile se fãc pe lângã blocurile de locuinte din cartier, nimeni nu s-a gândit sã facã rost de o hartã a instalatiilor deja existente în solul cartierului. Ca urmare, mini-excavatorul ”a muscat” serios dintr-o conductã de apã din reteaua principalã.

Apa a tâsnit cu fortã, iar jetul puternic a inundat un apartament… pe geamul de la baie lãsat deschis. Cât ghinion poti sã ai ca locatar, încât sã te trezesti cu apa amestecatã cu pãmânt nãvãlind în toatã casa pe usa bãii?!

”Ce mã fac eu acum, cã nu am putere si nici bani sã repar ce mi-au fãcut ãstia?! Am lãsat geamurile deschise la camerã si la baie, la fel si usa, ca sã se facã în casã un pic de curent, asa cum aerisesc în fiecare dimineatã. Au spart conducta cu tractorul ãla care sapã si apa aia cu nãmol a tâsnit  în geamul de la baie si mi-a intrat în casã. De peretele de afarã nu mai spun, e murdar si ud. Sigur tencuiala va cãdea.  Le-am spus cã nu mã intereseazã, sã repare, cã eu nu pot, n-am cu ce. Doamne, cât ghinion pot sã am, sã-mi intre apã aia pe geam!”- a povestit disperatã Maria Bejan, pensionarã de peste 80 de ani, locatara blocului nr. 7, din strada Prundului.

2-2

Noroc cã în cartier locuieste un lucrãtor de la SC Apa Serv Petrosani, pe care doamna Bejan l-a sunat explicând ce s-a întâmplat. Omul a fost prompt, a venit la fata locului. Solutia era oprirea apei în toatã zona, ceea ce a si fãcut. Alti locatari au oprit si alimentarea cu energie electricã de teama unor Dorel, care nu poti sã stii ce boacãne mai fac si ce mai distrug.  În câteva ore, lucrãtorii – porecliti Dorel de locuitorii cartierului – au remediat ceea ce stricaserã, iar omul de la Apa Serv, care cunoaste bine reteaua de apã si canalizare a carterului, le-a fãcut instructajul indicându-le exact pe unde trec conductele, ba chiar si reteaua electricã… Nu am reusit sã aflãm de la ce societate erau lucrãtorii pentru cã nu au vrut sã spunã si dacã i-ai fi picurat cu cearã, dar numãrul de înmatriculare al utilajului era, fireste, la vedere – HD-72-ECP.

Ileana Firtulescu

Cronica Vaii Jiului

Comenteaza

Comenteaza