CĂTRE, / MINISTERUL ENERGIEI D-NA SECRETAR DE STAT CORINA POPESCU

284

 

de Ziarul Vaii Jiului
Oraşul Petrila din jud. Hunedoara este al V-lea oraș din România ca mărime, cu o populaţie de aproximativ 30.000 mii de suflete.
După acţiunea de disponibilizări masive începută în anul 1997, în activitatea de minerit, din cele 5 unități miniere cu peste 10.000 de angajaţi, 4 dintre acestea s-au închis.
La ora actuala mai funcționează doar Mina Lonea cu un efectiv de 914 salariaţi.
RĂU ESTE CĂ, DUPĂ TOATE ACŢIUNILE DE DISPONIBILIZARE NU AU FOST CREATE ALTERNATIVE PENTRU NOI LOCURI DE MUNCĂ, ASTFEL CĂ RATA ŞOMAJULUI AJUNGE LA 25%.
La Mina Lonea se extrage cel mai bun cărbune energetic din Valea Jiului.
Aceste motive, cât și faptul că Ia Mina Lonea sunt rezerve de cărbune pentru încă cel puţin 50 de ani de acum înainte şi datorită faptului că în anul 2013 s-au pensionat de la această unitate minieră aproximativ 100 de salariaţi, în anul 2014 încă circa 120 persoane, iar în anul 2015, numărul persoanelor care au ieşit la pensie se ridică la aproximativ 115, mă obligă, în calitate de primar, să vă rog să înțelegeți că este necesar să se aprobe angajarea Ia această unitate – singura rămasă în oraşul Petrila pe program de dezvoltare – a cel puţin 250 tineri care nu sunt alţii decât copiii foştilor salariaţi de la unitățile miniere care au fost închise.
De asemenea este necesar ca în cadrul Minei Lonea să se înfiinţeze un sector pentru lucrări de deschidere și să se asigure aprovizionarea unității cu materiale (grinzi, stâlpi, plasă, piese de schimb pentru utilaje etc.) în vederea asigurării securității oamenilor, a zăcământului și a realizării producţiei programate.
Doamnă Ministru, insist, pe bună dreptate, pentru rezolvarea acestor probleme, mai ales că la Mina Lonea se lucrează în condiţii improprii, condiţii foarte grele.
Spun acest lucru din constatările personale de la locurile de muncă pe care le-am văzut în ziua de 25 august 2015 în subteranul minei.
Condiţiile în care se lucrează pun în pericol, în orice clipă, siguranţa oamenilor și a zăcământului, cauzată de lipsa materialelor (plasă de sârmă, stâlpi, grinzi, piese de schimb pentru utilaje).
De asemenea, lipsa de efective și în special a celor calificaţi (minieri, electromecanici și alte meserii) a condus la neîntreținerea corespunzătoare a căilor de acces și s-a ajuns în situația ca producţia de cărbune să fie extrasă în jomp, îngreunând aprovizionarea și aerajul acestor lucrări.
CU DEOSEBIT RESPECT, VĂ REAMINTESC, D-NA MINISTRU, CĂ ÎN URMA CONVORBIRII TELEFONICE PE CARE AM AVUT-O ÎN DATA DE 16.03.2016, V-AȚI EXPRIMAT ACCEPTUL DE A MĂ PROGRAMA ȘI PRIMI ÎN AUDIENȚĂ LA DVS. CÂT MAI URGENT POSIBIL, PENTRU MAI MULTE CLARIFICĂRI PE MARGINEA CELOR EXPUSE MAI SUS.
Cu deosebită consideraţie.
PRIMAR,
ILIE PĂDUCEL
 

Comenteaza

Comenteaza