CEH: A fi sau a nu fi în insolvență

218

Tribunalul Hunedoara „pune în scenă„ luni, un nou ”act„ din piesa „insolvența CEH”. Reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara speră ca, după trei amânări, cererea de insolvență să aibă parte de o pronunțare, măsura insolvenței fiind văzută ca singura care poate ajuta producătorul de energie să-și desfășoare activitatea în continuare.

Conducerea CEH, dar și sindicaliști din cadrul structurii energetice hunedorene susțin că intrarea în insolvență ar reprezenta „gura de oxigen„ de care are nevoie societatea pentru a funcționa în continuare.

Asta pentru că ApaServ Valea Jiului a tăiat deja apa de la unitățile miniere, iar ApaProd ar urma să ia aceeași decizie în cursul acestei săptămâni, dacă Termocentrala Mintia nu achită datoriile de peste 500 de mii de lei.

Mai mult, din cauza situației economice, furnizorii ar refuza, potrivit sindicaliștilor, să mai livreze cele necesare desfășurării activității extractive, toate cele necesare în subteran fiind la limită. Și, tot sindicaliștii spun că intrarea în insolvență ar garanta respectarea drepturilor din contractul colectiv de muncă.

Pe 14 decembrie, judecătorul sindic a amânat pronunțarea asupra cererilor de intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara, după ce în urmă cu câteva zile Adrian Jurca, liderul de la Livezeni, a depus o cerere de intervenție în dosar. Miercuri, magistratul a amânat pentru luni judecarea intrării în insolvență pentru a se pronunța asupra admisibilității cererii de intervenție depusă de Sindicatul Noroc Bun condus de Adrian Jurca, CEH depunând o întâmpinare la intervenția acestuia.

Jurca este altfel sindicalistul care se opune intrării CEH în insolvență.

Pe 8 noiembrie, Complexul Energetic Hunedoara a ieșit pentru a doua oară din insolvență. Magistrații de la Curtea de Apel au admis apelurile declarate la insolvență, au dispus anularea încheierilor atacate pronunţate de judecătorul sindic și, în urma rejudecării, a respins cererea privind deschiderea procedurii generale a insolvenţei formulată de Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA Petroşani, precum şi de către creditori.

În data de 7 ianuarie, CEH a intrat pentru prima dată în insolvență, dar în mai Curtea de Apel a casat sentința pronunțată de judecătorul sindic Ioan Drăgan și a trimis dosarul spre rejudecare. Surprinzător, cauza a ajuns pe masa aceluiași magistrat care, în data de 23 iunie, a decis din nou deschiderea procedurii, administratorul judiciar provizoriu fiind desemnată, ca și prima dată, Casa de Insolvenţă GMC Craiova. Decizia lui Ioan Drăgan și chiar judecătorul însuși au fost contestați la Curtea de Apel Alba Iulia, dar în 8 noiembrie a dat câștig de cauză apelanților și a scos societatea din insolvență, deși nici urmă de redresare financiară.

Rămâne de văzut dacă luni, 19 decembrie, judecătorul sindic de la Tribunalul Hunedoara va judeca solicitările de intrare în insolvență a CEH, dar și pe cine va numi administrator judiciar. Asta pentru că acum conducerea CEH vrea administrator judiciar casa de insolvență a celor de la ZRP, însă alți creditori merg în continuare pe Euro Insolul lui Remus Borza și Expert Insolvență.

CEH are datorii de aproape 2 miliarde de lei către diverși furnizori și către stat. Ieșirea din insolvență, la începutul lunii noiembrie, a determinat creditorii companiei să uzeze de executările silite și popririle pe care le-au obținut în instanță. CEH  a obținut suspendarea acestor executări până la momentul judecării cererii de intrare în insolvență. În cazul în care instanța nu va fi de acord cu intrarea producătorului de energie în insolvență, atunci toate conturile CEH vor fi blocate și executate silit.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

 

Comenteaza

Comenteaza