CEH achită TVA-ul restant pentru instalația de desfulfurare de la Paroșeni. Se negociază reluarea lucrărilor

294

Complexul Energetic Hunedoara achită TVA-ul restant pentru instalația de desulfurare de la Termocentrala Paroșeni, încheind astfel un blocaj de peste doi ani.

”În cursul zilei de astăzi, 12 aprilie 2017,  Societatea Complexul Energetic Hunedoara finalizează plata TVA-ului restant datorat consorţiului francez Construction Industrielles de la Méditerranée (CNIM) pentru lucrările de investiţii realizate în cadrul proiectului Centrala Electrică Paroşeni”, declară directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, Mihael Melczer.

Potrivit sursei citate, se încheie astfel un blocaj ce datează din decembrie 2014.

”În mai puţin de 30 de zile, după un blocaj instalat în luna decembrie a anului 2014 în condiţiile unui stadiu 95% al realizării lucrărilor de investiţii la instalaţia de desulfurare şi la cea de şlam dens, prin eforturi conjugate, s-a reuşit achitarea sumei de 20,6 milioane lei”, a completat directorul CEH.

Astfel, după ce va fi achitată și ultima tranșă din TVA-ul restant, conducerea CEH va negocia cu cei de la CNIM reluarea lucrărilor.

”În perioada următoare se negociază reluarea lucrărilor în vederea finalizării lucrărilor de investiţii pentru conformarea la cerinţele impuse de legislaţia de mediu, perspectivă în care nu va mai exista riscul suspendării activităţii Termocentralei Paroşeni”, a încehiat directorul CEH.

Proiectul de la Termocentrala Paroșeni are o valoare de 65.300.000 de euro. Investiţia se derulează printr-un contract de finanţare încheiat între România şi Banca Europeană de Investiţii. Acesta are o  valoare de 32,65 milioane de euro.

Statul român contribuie la finanţarea proiectului cu o sumă egală, prin contractarea de instrumente de datorie publică de către Ministerul Finanţelor Publice. Durata de execuţie a lucrărilor a fost depășită din cauza problemelor economice cu care se confruntă CEH.

Din cauza faptului că nu îndeplinește condițiile de mediu, Garda de Mediu a dispus, în vara lui 2015, sistarea activității la Termocentrala Paroșeni.

Conducerea CEH a contestat sancțiunea în instanță. Procesul se află încă la instanța de fond. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru luna mai.

Mihaela MIHAI

Comenteaza

Comenteaza