CEH la un pas să intre în incapacitate de funcționare, ministerul preocupat de certificatele verzi

168

Complexul Energetic Hunedoara e pe cale să-și oprească activitatea din cauza lipsei banilor necesari funcționării și a jocului de-a insolvența practicat la ”ghidajul„ statului român, același care este și acționarul unic al societății, și care prin Ministerul Finanțelor și Mediului reprezintă principalii creditori ai companiei.  

Cu toate acestea, Ministerul Energiei este mai preocupat de schema de sprijin aplicabilă producătorilor de energie regenerabilă decât de propriile companii din subordine.

”Comisia Europeană a adoptat, la data de 16 decembrie 2016, decizia de autorizare a modificărilor aduse schemei de sprijin prin certificate verzi (CV) pentru producția de energie din surse regenerabile. Comisia Europeană apreciază amendamentele aduse ca fiind în concordanță cu regulile Comisiei privind ajutorul de stat. Odată cu aprobarea Comisiei s-au întrunit toate condițiile legale pentru realizarea unei reforme în domeniul energiei regenerabile. Prin aprobarea obținută de la Comisia Europeană la sfârșitul săptămânii trecute,  privind modificările aduse schemei de sprijin prin certificate verzi, proiectul de modificare și completare a Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie întrunește toate condițiile legale pentru a fi promovat”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Conform oficialilor, încă, de la Energie, principalele modificări aduse schemei sunt reprezentate de modul de calcul al cotei de CV (noul mod de calcul va conduce la o distribuție mai uniformă a impactului asupra consumatorului final); creșterea duratei de valabilitate a certificatelor (CV emise de la 1 ianuarie 2017 vor fi valabile până la 31 decembrie 2031), prelungirea perioadei de amânare și a celei de recuperare a CV amânate. Mai mult, CV vor fi înregistrate valoric numai în momentul tranzacționării lor. Alte modificări vizează modul de transfer al costurilor cu CV către consumatorii finali, valorile minime și maxime ale CV (minimul 29,4 EUR/CV și maxim 35 EUR/CV). Totodată se introduce un impact la consumatorul final maxim acceptat în cuantum de 11,1 euro/MWh.

”Celelalte elemente ale schemei rămân neschimbate (durata, finanțarea, regulile de cumul etc.). Astfel, a fost identificată o soluție de echilibru în ceea ce privește mecanismul de promovare a producției de energie regenerabilă, decizia privind adoptarea reformei rămânând la latitudinea unui Guvern politic, care are susținerea Parlamentului”, se mai arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Potrivit celor din minister, lipsa unei decizii în timp util privind adoptarea reformei pieței producătorilor de energie regenerabilă nu trebuie să afecteze consumatorul final, iar continuarea actualului sistem de cote anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, urmând a se face în conformitate cu recomadările ANRE, potrivit prevederilor legale.

 

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza