
Restanțele Complexului Energetic Hunedoara la Fondul pentru accidente de muncă și boli profesionale aduc societatea hunedoreană în fața instanței. Procesul a fost deschis de Casa Județeană de Pensii Hunedoara, obligată de Curtea de Conturi să recupereze sumele restante care ajung la peste un miliard de lei vechi.
Casa Județeană de Pensii Hunedoara a plătit din bani proprii spitalizările și accidentele de muncă ale angajaților CEH, societatea hunedoreană nereturnând însă sumele. Din acest motiv, conducerea Casei Județene de Pensii a acționat complexul hunedorean în instanță.
Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Hunedoara, CEH, în calitate de angajator, a înregistrat restanțe la plata contribuției de accidente de muncă și boli profesionale.
Prin acțiunea deschisă la Tribunalul Hunedoara, cei de la Casa de Pensii solicită obligarea Complexului Energetic Hunedoara să plătească la Fondul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale suma de 133.222,87 lei.
”Casa Județeană de Pensii a decontat pentru 60 de angajați ai CEH contravaloarea facturilor emise de Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, reprezentând servicii de asistență medicală – cheltuieli de spitalizare, iar pentru alte două persoane a plătit indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, sume care se suportă în mod normal din Fondul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, asta în condițiile în care la data realizării acestor decontări și plăți Complexul Energetic Hunedoara înregistra restanțe la plata contribuției de accidente de muncă și boli profesionale datorate conform legii”, spun reprezentanții Casei de Pensii Hunedoara.
Potrivit datelor centralizate la finele lunii iunie de Ministerul Finanțelor Publice, Complexul Energetic Hunedoara avea restanțe la contribuția de asigurări pentru accidente de muncă și boli profesionale în sumă totală de 2.311.628 lei.
Situația financiară de la CEH este una care pare fără ieșire. Datoriile complexului cresc de la o lună la alta, atât cele către stat cât și cele către furnizori, mai mulți dintre partenerii de afaceri cerând insolvența societății hunedorene.
Raportul Ministerului de Finanțe arată creștere la capitolul datorii către stat pe toate liniile.
La bugetul de stat, potrivit datelor ce au centralizat situația la finele lunii iunie, Complexul Energetic Hunedoara avea datorii de 176.437.603 lei. Și către bugetul de asigurări sociale restanțele CEH au crescut la 169.028.973 lei. Datoriile către bugetul de șomaj au crescut de la circa 3 milioane la finele lunii martie, la 5.436.259 lei la finele lunii iunie.
Către bugetul de sănătate, Complexul Energetic Hunedoara a ajuns să datoreze 38.556.375 lei.
Dacă în martie la raportările Ministerului de Finanțe în dreptul CEH scria ”administrare specială”, acum lucrurile s-au schimbat, ireversibil. Guvernul a ridicat administrarea specială motivând că are nevoie de garanții (a se citi sechestru-n.r) pentru a acorda un ”ajutor de salvare” în valoare de 167 milioane de lei care nu reprezintă însă decât un împrumut purtător de dobândă. Cum administrarea specială a fost ridicată, acum în dreptul societății hunedorene cei de la Finanțe au trecut ”S-A ÎNCEPUT PROCEDURA DE EXECUTARE SILITĂ„.
Mihaela MIHAI