CEH, obligat prin trei sentințe să plătească peste 11 milioane de lei

258

Complexul Energetic Hunedoara are datorii de aproape două miliarde de lei, peste 500 de milioane reprezentând numai restanțele către bugetele statului. Creditorii, deși CEH încearcă să obțină în instanță, o reintrare în insolvență, obțin ordonanțe de plată prin intermediul Tribunalului Hunedoara.

Doar în această săptămână, trei dintre furnizorii CEH au obținut ordonanțe de plată de peste 11 milioane de lei.

Cea mai mare sumă pe care Complexul Energetic Hunedoara este obligat să o plătească este de peste 10 milioane de lei. Restanța figurează în dreptul E-Distribuție Banat – fostul Enel Distribuție Banat.

Conform hotărârii instanței de judecată, Complexul Energetic Hunedoara este obligat ”să plătească creditorului suma de 10.436.363,22 lei reprezentând contravaloare facturi aferente serviciului de distribuţie energie electrică pe perioada 06.08.2015-04.11.2016”. Acești bani trebuie achitați în termen de 30 zile de la comunicarea sentinței. Decizia nu este însă una definitivă, conducerea CEH putând-o ataca cu cerere în anulare.

Către SC Mol România Petroleum Products SRL Cluj Napoca complexul are de achitat suma de 213.992,43 lei. Banii reprezintă și în acest caz contravaloarea facturilor neachitate.

Către SC Messystech SRL, ca urmare a sentinței Tribunalului Hunedoara, complexul are de achitat suma de 401.047,94 lei la care se adaugă penalitățile în valoare de 53 189,71 lei. Și în acest caz CEH are dreptul la cerere în anulare.

Planul statului pentru Complexul Energetic Hunedoara, întocmit încă de anul trecut, dar pe baza căruia se vorbește și acum, este reducerea capacităților de producție.
Ar urma ca minele Lonea și Lupeni să fie închise pe banii nefolosiți de SNÎMVJ, până în 2018. Din punct de vedere energetic ar urma să mai funcționeze doar grupul energetic de la Paroșeni și un grup energetic la Mintia, din cele șase câte există la termocentrala deveană, deși multe dintre ele nu funcționează.
Anul trecut, CEH a intrat de două ori în insolvență și tot de atâtea ori a ieșit, din cauza unor vicii de procedură și a incompatibilității judecătorului sindic. Cea de-a treia cerere de intrare în insolvență a fost respinsă de Tribunalul Hunedoara la începutul acestei luni, însă conducerea CEH a făcut apel.
Niciuna dintre posibilele investiții de la CEH nu s-a realizat, iar eventualii investitori care ar fi putut băga bani în producătorul hunedorean de energie nu au fost băgați în seamă.
Statul român pare mai mult concentrat pe închiderea societății decât pe salvarea ei.
Mihaela MIHAI

 

 

 

 

 

Comenteaza

Comenteaza