CEH- Puțin peste 50 de mii de tone de huilă

264

Complexul Energetic Hunedoara mai are la acest moment undeva la circa 50 de mii de tone de huilă, în ciuda declarațiilor de la finele anului ale secretarului din Ministerul Energiei, Corina Popescu, care spunea că stocurile de huilă au fost constituite cu respectarea hotărârii prin care a fost aprobat programul de iarnă.

Cu abataje oprite, cu mineri care protestează că nu și-au primit drepturile, cu conturile blocate din cauza datoriilor pe care le are către furnizorii de materiale, echipamente și servicii, Complexul Energetic Hunedoara funcționează de pe o zi pe alta. Sediul administrativ nu are apă, termocentralele riscă să rămână fără gaz dacă nu se găsesc bani pentru achitarea în avans a consumului, iar stocul de huilă a fost mereu ținut la secret de ministerul de resort.

La început de ianuarie, CEH mai are undeva la 50 de mii de tone de huilă, iar conducerea face eforturi pentru a reporni abatajele de la Lonea, de unde nu se mai extrage huilă de circa două săptămâni din cauza lipsei celor necesare desfășurării activității extractive.

„Faptul că s-a făcut față unui consum maxim istoric de energie electrică din ultimii 20 de ani demonstrează că avem capacități energetice pregătite și funcționale. Stocurile de combustibil au fost realizate în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern, chiar și peste”, declara, înainte de Crăciun, Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei.

Potrivit comunicatului de atunci al Ministerului Energiei, ”situația actuală a stocurilor de lignit însumează 1.006.000 de tone, față de 1.000.000 cât prevede HG 844/2016, iar cea a stocurilor de huilă este conformă cu prevederile Hotărârii de Guvern

De menționat că CEH  nu a atins nici măcar într-o zi, de la aprobarea programului de iarnă, stocul cuprins în Hotărârea de Guvern de  163 mii tone de huilă la care se adaugă cantitatea necesară pentru asigurarea serviciilor de rezervă terțiară lentă. Mai mult, sezonul de iarnă este departe de a fi încheiat, iar în cazul unei opriri a CEH, mii se familii din Petroșani și Deva ar urma să înghețe de frig în propriile locuințe.

Mihaela MIHAI

Gazeta de dimineata

Comenteaza

Comenteaza