
Complexul Energetic Hunedoara și-a recuperat banii ”investiți” în mod obligatoriu în proiectul hidrocentrale de la Tarnița-Lăpuștești. Mai puțin însă decât a investit, întrucât i-au fost reținuți peste 500 mii lei.
Obligat de statul român să participe în proiectul de la Tarnița cu 2 milioane de euro, Complexul Energetic Hunedoara a reușit să își recupereze sumele pompate la presiunea ministerului după ce s-a retras întrucât nu putea acoperii obligațiile la care a fost angajat din cauza situației financiare a societății hunedorene.
Potrivit informațiilor Gazetei de Dimineață, Complexul Energetic Hunedoara a primit de la Tarnița undeva la 2,1 milioane de lei, deși a achitat circa 2,7 milioane de lei. Asta pentru că administrația companiei de proiect Hidro Tarnița, condusă de Ovidiu Demetrescu- care a făcut parte din CA al CEH, i-au reținut din suma investită pentru ”comisiile„ care au funcționat în cadrul companiei.
Obligat de stat să dea bani la un proiect considerat de mulți din sectorul energetic drept fantezist, Complexul Energetic Hunedoara nu și-a putut îndeplini obligațiile, așa că s-a retras din proiectul care prevede construcția hidrocentralei de la Tarnița Lăpuștești.
Deciziile directorilor numiți politic la CEH, care au urmat liniile trasate de la minister, directivele neținând cont de realitate, au adus acum complexul la un pas de faliment. Una dintre deciziile care au contribuit la declinul economic al societății este și aceea prin care CEH-ul a devenit acționar la Tarnița-Lăpuștești. Pe mandatul lui Constantin Niță (PSD), cu un președinte al PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor- care nu iese din cuvântul șefilor de la București și cu un director general- Daniel Andronache, tot PSD și care a fost preocupat să facă superiorilor pe plac astfel încât să facă saltul în minister, CEH-ul a fost victimă sigură. Sau vacă de muls. Dacă l-au stors firmele de casă ale politicienilor, de ce nu ar fi putut face același lucru și statul? Care nu cerea mult, numai 2 milioane de euro de la o companie care la momentul în care a fost în deplinătatea activelor, adică mine plus termocentrale, avea datorii de circa 700 milioane de lei.
În 16 octombrie 2013, Guvernul Ponta a aprobat memorandumul privind înființarea societății de proiect Hidro-Tarnița. Inițial, se spunea că vor fi 6 companii care vor contribui la acest proiect (Hidroelectrica, Electrica, Nuclear Electrica,Romgaz, Complexul Energetic Eltenia şi Complexul Energetic Hunedoara).
Două zile mai târziu, grabă mare!, AGA de la CEH a aprobat în unanimitate participarea complexului la acest proiect. Complexul a plătit atunci 57.500 lei, contravaloarea a 50% din acţiunile de la Tarniţa, adică jumătate din totalul iniţial. Cealaltă jumătate fiind achitată de Electrica.
Pe 4 noiembrie 2013 este înfiinţată societatea de proiect Tarniţa, cu un capital de 115 mii lei. În decembrie același an, AGA de la Tarnița a cerut majorarea capitalului social la 8,8 milioane de lei. Complexul Energetic Hunedoara, condus de social democratul Daniel Andronache, s-a executat şi a plătit atunci 2,6 milioane de lei. Surpriză! Electrica nu a achitat nimic și nici nu a mai făcut-o.
Lucrurile sunt clare. CEH a fost obligat de Guvernul Ponta să intre în proiect și a fost ”singurul fraier„ dintre companiile de stat care a dat bani.
CEH și-a recuperat la timp banii de la Hidro-Tarnița, hidrocentrală ce ar putea fi construită de chinezi. Exact. Aceeași chinezi care promiteau că vor moderniza Mintia.
Potrivit unui anunț al Hidro-Tarnița, trei consorţii din China au rămas în cursă pentru proiectul de un miliard de euro al hidrocentralei cu acumulare prin pompaj. Este vorba de Gezhouba Group Company Limited/Wu Lingpower Corporation, China Huadian Engineering/Guizhou Wujiang Hydropower și Huaneng Lancang River Hydropower/Hydrolancang International Energy.
Mihaela MIHAI