
Taxa pe construcţii speciale ar putea fi eliminată din 2016. Reprezentanţii partidelor parlamentare au discutat, joi, în cadrul negocierilor asupra noului Cod fiscal, varianta ca taxa pe construcţii speciale să fie eliminată la 1 ianuarie 2016.
Taxa pe stâlp cum a fost denumită a fost unul dintre birurile puse de Guvern societăților miniero-energetice din Valea Jiului.
Potrivit Mediafax, Taxa pe construcţii speciale şi supraacciza la carburanţi ar fi urmat să fie eliminate, la rândul lor, de la 1 ianuarie 2016, însă, în urma negocierilor de joi, varianta luată în calcul de reprezentanţii partidelor este ca doar taxa pe construcţii speciale să fie eliminată de anul viitor.
Taxa pentru construcțiile speciale, denumită și taxa pe stâlp, adună numai de la Complexul Energetic Hunedoara și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, circa 13 milioane de lei, bani ce merg către bugetul de stat.
Taxa pe stâlp presupune pentru Complexul Energetic Hunedoara, societate care și așa are datorii de sute de milioane de lei către stat și furnizori, o cheltuială importantă, de aproape 11 milioane de lei anual.
Taxele pe care complexul trebuie să le achite către stat – aici fiind inclusă taxa pe stâlp, redevența, impozitul pe resurse naturale și pe clădiri – au crescut, numai în 2014, cu 25 de milioane de lei față de anul 2013.
Taxa pe stâlp înseamnă și pentru Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului o cheltuială de aproape două milioane de lei. Redevența anuală este în valoare de circa 5.100.000 lei, taxa pe exploatare este de aproximativ 550.000 lei, iar impozitul pe venitul din exploatare este de circa 504.000 lei.
Ambele societăți, atât CEH cât și SNÎMVJ, se află acum în situații dificile. Pe lângă banii pe care îi dau la stat sub formă de taxe și redevențe, cele două societăți trebuie să achite sume importante și la bugetul de stat, la cel al asigurărilor sociale, șomaj sau sănătate.
Complexul Energetic Hunedoara este la un pas de insolvență, datoriile depășind 900 de milioane de lei. Numai către stat, CEH are restanțe de peste 370 milioane de lei. Din cauza problemelor economice de la complex a fost afectată și Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, care are de recuperat de la structura energetică hunedoreană undeva la 45 milioane de lei.
Pentru ambele societăți există în instanță cereri de declarare a insolvenței, depuse de partenerii comerciali.
Mihaela MIHAI